Societat

Gastronomia

La cuina és fàcil a Alícia't

Xefs com Oriol Castro, Joan Roca i Salvador Brugués desvelen els trucs que apropen les tècniques més modernes a les cases

El producte local es dóna a conèixer amb la voluntat d'atraure turisme a l'interior

La cuina ha de ser “fàcil, amena, divertida”. “Ha d'atipar i ha de portar gust i textura, però també ha de ser saludable”, i això es pot aconseguir amb unes tècniques “que no s'han de quedar només dins dels restaurants, sinó que han d'arribar a totes les cases”. “Per això avui he vingut vestit de carrer, i no de cuiner.” Són les paraules que Salvador Brugués, d'El Celler de Can Roca, va fer servir ahir com a introducció d'un dels tallers estel·lars de la Festa Alícia't, que avui diumenge es tornarà a repetir.

L'auditori de la Fundació Alícia es va omplir del tot per seguir les instruccions de Brugués i també de Joan Roca, que va arribar un xic tard a la cita, quan va provocar un aixecament instantani de mòbils que volien capturar el moment. D'una manera més que senzilla, els dos pioners de la cuina al buit i del control de temperatura van mostrar i sobretot explicar com ha evolucionat aquell xup-xup que feien les nostres àvies i que ara ja no es fa dins de cassoles, sinó amb plàstics, pots de vidre, matemàtiques i molta ciència.

Per mitjà de la Fundació Alícia, “amb qui tenim un intercanvi de coneixements constant”, els Roca han aconseguit plasmar en una taula el temps i la temperatura
exacta que requereix cada aliment amb l'afany de “buscar aquell resultat de cullera”.

Abans de Roca i Brugués, un altre gran xef, Oriol Castro, abans a El Bulli i ara al capdavant dels restaurants Compartir i Disfrutar, va detallar mil i una maneres de preparar ostres del Delta, fent un especial èmfasi en la manera d'obrir i buidar ostres i escopinyes “per no intoxicar la família”. Clavar, doblegar i fer palanca. I olorar. Sempre. També va donar consells per anar a comprar: les ostres han de pesar, i han d'estar tancades. Mentre Castro explicava i responia les preguntes d'un públic entregat, a la sala del costat els més menuts s'embrutaven mans i cara amb un taller per fer piruletes de xocolata amb encenalls de pernil salat, combinació excèntrica però de resultat.

Tastets a dojo

Els tallers –hi ha dues-centes propostes– van donar una arrencada d'estrella a una festa que, enguany, ha volgut aprofitar l'arribada de visitants –la majoria de fora de les comarques centrals– per donar a conèixer els productes locals. Al llarg de tota l'esplanada de Món Sant Benet, centre neuràlgic de la festa, es van instal·lar desenes de parades que permetien fer un recorregut fins al prat tastant el bo i millor de cada comarca. Pa amb oli, llegums, vins, embotits, formatges, fruites, verdures i també dolços. Un no parar de tastar.

Al matí, el certamen va rebre la visita de la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, que va fer una visita acompanyada d'alcaldes del Bages. La Festa Alícia't continua avui diumenge amb desenes de tallers i activitats paral·leles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia