Societat

Només 1 de cada 10 entitats socials veu algun ‘brot verd'

El 21% de les organitzacions del tercer sector han hagut de fer reestructuracions laborals i retallades de sou l'últim any per la crisi

L'ocupació en aquest àmbit va pujar un 5% i hi ha 90.000 treballadors

Les entitats del tercer sector social continuen sense veure brots verds: només una de cada deu han notat una certa recuperació econòmica i han augmentat el nombre de persones contractades (65%) o bé han optat per millores salarials (13%). Un 21% d'aquestes entitats, en canvi, van haver de fer reestructuracions dels equips de treball a causa de la crisi. Unes reestructuracions que sobretot van ser en forma d'ajustos salarials (46%)
i de la jornada laboral (13%). Aquestes són algunes de les conclusions de l'Anuari de l'Ocupació del Tercer Sector Social de Catalunya 2016, que va presentar La Confederació dijous a Barcelona.

La Confederació aplega 1.200 entitats no lucratives –associacions, cooperatives d'iniciativa social i fundacions– que presten serveis d'atenció a les persones. “No fa tantes dècades, per dedicar-se a aquests temes s'havia de tenir la vida solucionada, ser noble o pertànyer a l'Església”, recordava Pau Vidal, director de l' Observatori del Tercer Sector , que ha elaborat l'anuari. En canvi, l'informe mostra, va assenyalar Vidal, que “ara desenes i desenes de milers de persones poden desenvolupar una carrera professional en organitzacions sense ànim de lucre”.

Segons les dades del 2015, 90.000 persones treballen en entitats no lucratives que atenen infants, gent gran, persones amb discapacitat o col·lectius especialment vulnerables. Això significa un augment del 5% respecte al 2014, tot i que encara s'està per sota dels 100.000 treballadors que hi havia entre
el 2007 i el 2011.

Un àmbit feminitzat

El perfil més freqüent dels assalariats és una dona de 26 a 35 anys, amb estudis secundaris, que fa atenció directa, amb contracte indefinit i treballant a jornada parcial. La mitjana és de menys de tres anys d'antiguitat i el sou brut anual està entre 13.000 i 24.000 euros. L'informe evidencia que les dones són el motor del tercer sector social a Catalunya, amb situacions equiparables al sector de l'educació i de la sanitat. Mentre que en aquestes entitats el 72% de la força de treball són dones, en el total del mercat laboral les dones representen el 46%.

En aquest sentit, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va valorar especiament la “mirada femenina” del sector i la seva capacitat per posar-se “al costat de les necessitats de les persones”. L'anuari fa evident, però, que aquesta feminització desapareix en els càrrecs de responsabilitat. Les dones són el 78% del personal administratiu, auxiliar i de suport i el 72% de l'atenció directa, però en les tasques de direcció i gerència el percentatge baixa al 64%.

Millorar els salaris

Entre els reptes de futur, les entitats coincideixen en la necessitat de la millora del finançament dels serveis socials i d'atenció a les persones, l'estabilitat laboral i la millora salarial. També mirant cap al futur, Bassa és partidària d'un model de concertació i així donar més estabilitat a les entitats socials i als seus treballadors: “Apostem per fórmules més estables de finançament i per un sistema de concertació més que de subvenció.”

LES FRASES

No són llocs de treball qualssevol perquè tenen un impacte en la vida de les persones
Dolors Bassa
consellera de treball, afers socials i famílies
No fa tantes dècades, per dedicar-se a aquests temes s'havia de tenir la vida solucionada, ser noble o pertànyer a l'Església
Hi ha el risc que el tercer sector sigui l'entrada al món laboral però que es marxi cap a altres llocs
Pau Vidal
director observatori del tercer sector


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona