Crònica
“Sembla que s'hagi esperat a tenir aquest premi”
“Sembla que s'hagi esperat a tenir aquest premi que li feia tanta il·lusió per dir-nos adéu”, deia ahir per telèfon el sommelier i mà dreta de Mey Hofmann Juan Muñoz, que dilluns al vespre va acompanyar la filla de la xef, Sílvia, a recollir el guardó a la millor trajectòria que li atorgava l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.
“Ens ha dit que us diguem que sent molt no ser-hi perquè està delicadeta”, comentaven tots dos al recinte modernista de Sant Pau quan t'interessaves per l'absència d'una xef que mai faltava a cap cita amb la professió. Treien importància a la malaltia (de fet, ni la mencionaven), seguint les pautes de discreció personal i força que van presidir sempre la vida de la cuinera. Tampoc ells esperaven el final per l'endemà. Podia ser qualsevol altre dia.
La seva filla, que porta en els gens l'educació i l'estil sofisticat de la mare (a qui Arzak anomenava l'“aristòcrata de la cuina”), va deixar la seva casa de Milà fa un temps ja per ocupar-se del negoci de restauració. Dilluns gairebé no va poder parlar quan va pujar a l'estrada per agrair un guardó que Paco de la Rosa Torelló va destacar que s'entregava a la Mey per haver estat una pionera en obrir escola “en un moment en què la restauració no tenia cap reconeixement des del punt de vista mediàtic, social i econòmic”.
L'Acadèmia, fundada el 1989 per Néstor Luján, també va premiar Disfrutar, dels tres excaps de cuina d'El Bulli Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas, com el restaurant de l'any 2015, i a Arnau Bosch, de 27 anys, com el millor cuiner jove.
Arnau continua amb la feina dels seus pares al Can Bosch de Cambrils (“el pare segueix encara al peu del canó!”) fent evolucionar la cuina marinera de sempre. Al sopar, que va ser cuinat pels premiats, hi van assistir també la consellera d'Agricultura i el conseller de Justícia. Les postres, un cactus de xocolata, eren fetes per l'equip de Hofmann. Res millor que una planta lluitadora, amb gust deliciosament dolç, per homenatjar la forta i agradable Mey.