Societat

Consum

Passió pels verds

Arriba la fira de l'ecologisme i la sostenibilitat al Palau Sant Jordi de Barcelona

Amb un festival ecovegà es pretén potenciar la filosofia de respecte absolut als animals, que implica no consumir-los

Es vol posar èmfasi en la roba sostenible i confeccionada amb materials reciclats, un producte que es consolida

Més que mai s'està posant de moda el veganisme, tot i que ve de fa temps. La declaració de Barcelona com a primera ciutat veg-friendly del món ha ajudat a divulgar la importància del consum de verdures i llegums i d'evitar la carn ni que sigui un dia a la setmana. Però el veganisme és una filosofia que va més enllà del menjar vegetarià. També implica la manera de vestir, de calçar, la cosmètica que es fa servir, la manera de desplaçar-se, etc. És la filosofia dels activistes proanimals, que no volen que es mati els animals, i es pot dur a terme de manera moderada o més extrema. Aquesta filosofia de vida que traspassa l'ecologisme i la sostenibilitat, i totes les explicacions per qui s'hi vulgui interessar, arriba aquest any amb força al BioCultura, que té, entre els seus plats forts, un festival ecovegà amb desenes de conferències, taules rodones i demostracions de cuina.

La restauradora Eva Roca, del restaurant Bionèctar de Girona, 100% vegà, assegura que “l'alimentació pot canviar el món”. “Hi ha moltes queixes de la manera com es fan les coses, però hi ha una cosa que està a les nostres mans: l'alimentació. Depèn de com ens alimentem podem posar fi a la tortura animal i podem actuar en l'impacte ambiental”, va explicar ahir al migdia a Barcelona durant la presentació de l'edició d'aquest any del BioCultura. En aquesta mateixa línia l'animalista Leonardo Anselmi, director per al Sud d'Europa i l'Amèrica Llatina de la Fundació Franz Weber, membre de l'Asociació Libera i portaveu de Prou, plataforma que va aconseguir la prohibició de les curses de braus a Catalunya, sosté, i així ho dirà en una conferència que farà dissabte al migdia, que “la producció de carn és una de les causes del canvi climàtic”.

Trobada d'ecologistes

Més enllà del veganisme i de la idea radical de no consumir carn, la fira BioCultura és la trobada de l'ecologisme i els productes naturals i sostenibles, també carnis. És la fira, des de fa dues dècades, de trobada dels ecologistes, que, amb el discurs de sempre, avui són més escoltats que mai. La idea que volen difondre és que s'ha de començar a canviar el món a partir d'un mateix. “Milions de persones a tot el planeta decideixen canviar començant per si mateixos, amb els seus hàbits de consum, cap a un consum responsable, ètic i ecològic”, diu la directora del BioCultura, Ángeles Parra, per qui “aquesta filosofia de vida és necessària perquè les futures generacions es trobin un planeta viu”.

“Tenim l'objectiu de fomentar qualsevol consum responsable per millor la vida de les persones i salvar el planeta”, va dir ahir Montse Escutia, secretària general de l'associació Vida Sana, organitzadora del BioCultura. I va assegurar que “avui es veu que el consum i la producció sostenible són més importants que mai”. Segons les dades recopilades per Vida Sana, l'agricultura ecològica certificada ja ocupa 43 milions d'hectàrees al món, de les quals el 23% són a Europa (a la UE el sector bio arriba als 26.000 milions d'euros a l'any).

“L'Estat espanyol és el primer productor d'agricultura ecològica d'Europa, amb 1,7 milions d'hectàrees”, va dir Escutia, que va lamentar que la majoria de la producció, el 75%, s'exporta. A Catalunya la població és la més conscienciada de l'Estat i la que més consumeix producte ecològic. Tot i així, encara estem lluny de les quotes de consum d'Alemanya, França i Itàlia. El país amb més consum orgànic per càpita és Suïssa (221 euros per persona i any el 2014). A l'Estat espanyol la despesa per càpita és de 25 euros anuals.

Així, i segons una enquesta del Departament d'Agricultura que ahir va recordar l'associació Vida Sana, el 50% dels catalans diuen que en algun moment consumeixen producte ecològic; el 25%, cada setmana, i el 5%, cada dia.

Planeta Moda

La moda sostenible i la filosofia de viure amb menys roba però més ben feta i confeccionada amb productes naturals és una de les altres apostes d'aquest any del BioCultura, que a l'espai Planeta Moda oferirà diversos tallers i conferències. “Ja fa trenta anys que desenvolupem roba sostenible, però avui hi hem afegir el disseny”, va explicar ahir Beatriz Valdivia, de Moda en Positivo, pionera a Barcelona del moviment slow fashion.

Valdivia va recordar els beneficis de la roba feta amb responsabilitat i la contenció en la compra, una mica com abans, al contrari de la tendència actual, el mercat de la globalització. “Acabo de veure un anunci amb biquinis que valen quatre euros; aquí algú hi perd, i molt”, va alertar, i va recordar que la roba sostenible està als antípodes de la fabricació de masses, que implica, entre altres coses, la precarització del mercat laboral.

4
dies
dura la fira BioCultura, des d'avui, dia 5, fins diumenge, dia 8. Es fa al recinte del Palau Sant Jordi (s'hi pot arribar des de plaça Espanya amb un autobús llançadora gratuït) i hi ha més de 700 expositors. La fira està oberta de les deu del matí a les vuit del vespre, i dissabte fins a les onze de la nit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.