Societat

Cocaïna i amfetamina, les drogues més adulterades

L'últim estudi d'Energy Control conclou que la puresa de les substàncies més consumides en espais d'oci nocturn va disminuir l'any 2015

Alerten del risc addicional que aquest fet suposa

Les drogues més consumides en espais d'oci nocturn –cocaïna, amfetamina, èxtasi en cristall i ketamina– són també les més adulterades. El darrer informe del servei d'anàlisis de substàncies de Catalunya d'Energy Control, el programa de reducció de riscos de l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), ha posat de manifest que la puresa d'aquestes drogues va disminuir encara més l'any 2015.

En total, es van analitzar 1.945 mostres de substàncies sintètiques processades al llarg de l'any passat. La cocaïna continua sent la substància més adulterada de totes les analitzades (82,5% dels casos). En el cas de l'amfetamina (speed), l'adulteració ha estat del 70,1%; en el de la ketamina, del 14,9%, i en l'èxtasi de cristall, del 10,59%. En contrast amb aquesta tendència es troba l'èxtasi en comprimit, l'única substància que ha augmentat la seva puresa.

Núria Calzada, coordinadora estatal d'Energy Control, alerta una vegada més del risc addicional que aquestes drogues adulterades tenen per a les persones que les consumeixen. “El problema és que la gent està consumint un nou producte sense saber-ho”, explica Calzada. En el cas de la cocaïna, que ha experimentat un repunt d'adulteració després de dos anys disminuint, la principal substància que s'utilitza és el levamisole, un fàrmac que es fa servir com a coadjuvant en quimioteràpia, i la fenacetina, un analgèsic retirat del mercat espanyol per la seva toxicitat que no s'hauria de barrejar amb alcohol.

En el conjunt de les substàncies utilitzades la cafeïna continua sent l'adulterant més habitual, però Calzada alerta de la utilització de noves drogues sintètiques sobre les quals encara s'ha investigat molt poc. És el cas, per exemple, de la metoxetamina, de característiques similars a la ketamina, “però amb una durada més llarga i intensa”, precisa la coordinadora del programa de reducció de riscos.

ABD va començar a fer anàlisis de les drogues el 1998, però el procediment es va perfeccionar molt l'any 2000, quan va signar un conveni amb l'institut d'investigació de l'hospital del Mar. A banda d'analitzar les mostres i remetre-les al Sistema Espanyol d'Alerta Primerenca, Energy Control ha emès les seves pròpies alertes, la majoria de les quals arran de l'anàlisi d'una nova substància no detectada anteriorment. L'any passat van emetre 23 alertes diferents a Catalunya i mig centenar al conjunt de l'Estat.

LES XIFRES

1.945
mostres
de substàncies sintètiques processades es van recollir i analitzar al llarg de l'any 2015.
82,5
per cent
dels casos corresponen a la cocaïna, la substància més adulterada de totes les analitzades.
23
alertes
emeses per Energy Control només a Catalunya. La majoria per una nova substància detectada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona