Societat

La fiscal del cas Benítez defensa la pena pactada amb els mossos

Els lletrats dels vuit agents i la família de l'empresari acorden fixar una condemna de dos anys de presó

Tornen a demanar al TSJC que expulsi l'acusació popular perquè els vol dur a judici

Les defenses dels vuit agents dels Mossos d'Esquadra acusats de la mort de Juan Andrés Benítez després d'una llarga i violenta contenció al barri del Raval de Barcelona la nit del 5 d'octubre del 2013, ahir van jugar l'última carta, en una vista al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per no ser jutjats. El judici, amb tribunal popular, hauria de començar dilluns vinent a l'Audiència de Barcelona.

Els advocats defensors, juntament amb la fiscal i l'advocat de la família de l'empresari, David Aineto, van demanar ahir al TSJC, per segona vegada, que expulsi del procés l'acusació popular, exercida per l'advocada Laia Serra, en nom de l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, perquè no accepta el preacord a què han arribat per no celebrar el judici. Aquest pacte fixa una condemna de dos anys de presó –la fiscal demanava onze anys– per homicidi imprudent per a sis agents, que implica
no entrar a la presó, i una pena de multa per a dos agents més per un delicte d'obstrucció a la justícia.
A més, indemnitzaran la germana de l'empresari amb uns 100.000 euros.

Un “desenllaç incert”

Els advocats dels agents, Josep Maria Fuster-Fabra i Andrés Maluenda, van justificar l'expulsió de l'acusació popular al·ludint a l'entrada en vigor, el desembre passat, de l'Estatut de la Víctima, que fixa que la víctima ha de decidir si accepta qualsevol associació d'afectats o de víctimes en el procés penal i, en aquest cas, la germana de Benítez ja se sent satisfeta amb l'acord.

A més, la fiscal Elena Contreras va exposar que, davant del “dubte” de les quatre concauses de la mort de Benítez, és preferible l'acord de condemna amb els mossos, perquè el judici tindria un “desenllaç incert”. Aineto hi va afegir que la germana de l'empresari “no vol tornar a viure un altre patiment”.

Per contra, Laia Serra va exposar que la resta de parts volen crear “confusió” amb aquesta novetat legislativa i va assegurar que no representa cap associació de víctimes, sinó de drets fonaments. Va recordar que l'associació vetlla pels drets de persones i detinguts des del 1986. I, malgrat que a l'acusació de la família “no li interessen les conseqüències penals, a l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans sí”, ja que es jutgen agents d'un cos policial, i “es poden donar certs missatges a la societat”. Serra va defensar la seva permanència per “garantir el dret
de no-repetició”, sobretot “als veïns del Raval exposats a l'actuació policial”.

El tribunal, presidit per Jesús María Barrientos, té previst decidir si expulsa o no l'acusació popular dilluns. Si l'expulsa, el pacte salvarà els agents del judici, però no d'un càstig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.