Societat

Luz Rello guanya el premi social Princesa de Girona

La lingüista i doctora en ciència computacional ha creat una aplicació per detectar la dislèxia

Amb la intel·ligència artificial vol ajudar els qui, com li va passar a ella, tenen una infància difícil

Aplicar la intel·ligència artificial per detectar dificultats de lectura i escriptura sobretot en els infants és el que ha dut la lingüista i doctora en ciència computacional Luz Rello Sánchez (Madrid, 1984) a guanyar el premi Fundació Princesa de Girona Social 2016. El jurat del premi, que es lliurarà l'1 de juliol en una cerimònia a Girona, va destacar de Rello la seva “història de superació personal, inspiradora per a altres joves”. I és que la vida de la premiada ha estat marcada, com diu ella, per la dislèxia, tant per les coses dolentes com per les bones.

“Si estàs acostumat que les coses no et vagin gaire bé, quan te'n passen de bones costa de creure-ho”, va explicar la premiada en el moment de saber que la seva investigació tindrà una nova empenta gràcies al guardó de la fundació. Ella mateixa ha hagut de viure les dificultats de tenir dislèxia i confia que amb l'eina que està desenvolupant al capdavant d'un equip multidisciplinar podrà ajudar moltes criatures. “Expliqueu, si us plau, que tenen dificultats d'origen neurològic per llegir i escriure, però que no són ximples ni ganduls”, va insistir als periodistes la investigadora de la Pompeu Fabra, que ara ha estat uns anys a la Carnegie Mellon University, als EUA.

El projecte Changeddyslexia.org treballa amb un doble objectiu: una eina creada amb una intel·ligència artificial capdavantera –la persona interactua amb la màquina i aquesta l'avalua per mitjà d'uns patrons– per diagnosticar si una persona està en risc de tenir dislèxia i una altra per ajudar professionals mèdics, mestres i pares a fer el tractament. No seran realitat fins al novembre. Rello va recordar que una de cada tres persones dislèctiques no saben que ho són i que es calcula que un 40% d'abandonament escolar és per aquest trastorn.

LA DATA

01.07.16
És el dia
que se celebrarà a Girona la cerimònia de lliurament dels premis Fundació Princesa de Girona (FPdGi).

Impuls a joves promeses

Al costat de de Luz Rello, que rebrà el premi Fundació Princesa de Girona (FPdGi) Social, en la cerimònia de l'1 de juliol a Girona hi haurà els guardonats en arts i lletres, empresa i investigació científica i també una entitat. En la categoria d'arts i lletres han estat premiats ex aequo el percussionista i director d'orquestra Andrés Salado i la poetessa Elena Medel. En la d'empresa, s'ha volgut reconèixer aquest any la iniciativa i l'impacte positiu en la societat de Sergio Álvarez Leiva, de CartoDB, per la innovadora proposta cartogràfica que permet de visualitzar en mapes gran quantitat de dades recollides per mitjà de dispositius mòbils.

Pel que fa a investigació científica, la premiada és l'empordanesa Sílvia Osuna Oliveras, per la contribució a la reducció de la despesa dels fàrmacs gràcies a la manipulació d'enzims per mitjà de la química computacional. I la Fundació Tomillo, que treballa amb infants i joves en risc, és l'entitat de l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia