Societat

Solidaritat

Consciència viral

La plataforma Calella x Refugiats llença a les xarxes socials una campanya que reivindica una resposta a la crisi humanitària

És oberta a tothom amb l'etiqueta #lliguemUE

Només calen unes mans lligades amb una brida. I una fotografia que en deixi constància perquè pugui ser vista pel major nombre de persones i perquè aquestes persones prenguin consciència del drama dels refugiats de guerra a qui Europa nega l'asil. La plataforma ciutadana Calella x Refugiats, nascuda recentment, fa el gran salt avui a les xarxes socials, sobretot Twitter, Instagram i Facebook, amb la posada en marxa d'una campanya explícita i de lectura colpidora amb l'etiqueta #lliguemUE. També es podran utilitzar altres missatges semblants i amb llengües diferents. Un dels portaveus de l'entitat, Ernest Vila, explica que la iniciativa és tan simple com engrescadora. “Demanem que tothom que ho vulgui es faci una foto amb les mans lligades i la pengi a qualsevol plataforma digital amb l'únic objectiu d'aconseguir ser un fenomen viral a la xarxa”, diu. D'aquesta manera es busca captar l'atenció dels màxims responsables polítics i de les autoritats competents que fins ara han donat una resposta ben pobra a la crisi humanitària. “La brida fa referència tant a la manera com tracten els refugiats, que els lliguen per fer-los fora com si fossin delinqüents, com els impediments que posa l'Estat espanyol al govern català i a la resta d'administracions que s'han ofert a acollir aquestes persones i que se'ls nega la possibilitat adduint que no tenen competències”, reflexiona el membre de Calella x Refugiats. “Només la força dels ciutadans pot obligar els organismes governamentals a donar una resposta urgent a aquesta demanda i que posin fi a aquest atac als drets humans”, insisteix Vila.

Una idea en un bar

La plataforma, segons recorda el portaveu, va néixer “d'un grup d'amics, al voltant d'una taula d'un bar i debatent què podíem fer davant uns fets tan condemnables”. Una primera assemblea oberta per fer partícipes del projecte la resta d'entitats locals va comptar amb una resposta inesperada. “Vam començar a rebre suport de tothom i la proposta va començar a prendre forma”, explica. Una parada per la diada de Sant Jordi va donar visibilitat pública a l'entitat i diumenge passat es va convocar la ciutadania a una primera sessió fotogràfica que va comptar amb l'experiència dels membres de Fotofilm Calella, que van immortalitzar el moment. “Comptarem amb cares famoses del món de la cultura i de la política que participaran en la campanya, i estem preparant altres accions pels propers mesos orientades també a obtenir el màxim ressò”, avança Ernest Vila, que destaca que “davant de la vergonya i el menyspreu cap al patiment dels refugiats, la resposta particular de cada ciutadà és imprescindible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona