Societat

Descoberts coralls d'aigua freda al canyó de Palamós

Un equip investigador de la Universitat de Barcelona i del CSIC localitza a una profunditat d'entre 130 i 170 metres un tipus de corall d'aigua freda molt rar en aquesta zona de la Mediterrània

Un equip d'investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) i del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han descobert un tipus de corall d'aigua freda al canyó submarí de Palamós, també conegut com de la Fonera. Un treball que han dut a terme des del 2011 un equip de 26 persones, entre tècnics i científics, comanades per Miquel Canals, responsable del Grup de Recerca Consolidat (GRC) de Geociències Marines. El treball es va dur a terme, entre altres fons marins de la costa catalana, al canyó de la Fonera. Un canyó submarí és una vall submarina estreta, de parets escarpades, que davalla cap a les planes abissals, i generalment correspon a la continuació d'un curs fluvial.

Biodiversitat

Els coralls d'aigua freda, coneguts des de fa segles pels pescadors noruecs, han estat observats en diferents latituds arreu del món, i són considerats com els cosins d'aigua freda dels esculls de corall de les regions tropicals. Aquest tipus de coralls formen colònies molt fràgils i ramificades, que potencien la biodiversitat marina atesa la seva associació amb el cicle vital de molts organismes marins. A la Mediterrània occidental, equips de la Universitat de Barcelona i el CSIC n'havien descobert colònies vives al canyó del cap de Creus, una troballa científica que representa un dels exemples més ben documentats d'aquest tipus d'ecosistema profund a tot el Mediterrani.

Es calcula que les noves comunitats descobertes per l'equip investigador al canyó de la Fonera –a una profunditat d'entre 130 i 170 metres– ocupen potencialment una extensió d'uns 400.000 m². Les espècies més abundants són els corall blanc (Madrepora oculata) i el corall groc (Dendrophyllia cornigera).

Aquesta descoberta estén la província de coralls d'aigua freda a la Mediterrània nord-occidental més al sud del que fins ara es coneixia.

LA XIFRA

400.000
metres
quadrats és la superfície potencial que ocupa la colònia de coralls trobada al canyó submarí de la Fonera


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb el teixit empresarial gironí

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet