Societat

societat

EL DESALLOTJAMENT DE GRÀCIA

Els Mossos avisen que respondran “amb fermesa” davant d'“actes de violència urbana” com els d'aquest dilluns a Gràcia

Porcuna afirma que unes 200 persones van protagonitzar els aldarulls de forma premeditada en la manifestació contra el desallotjament del Banc Expropiat

L'intendent portaveu dels Mossos d'Esquadra, Xavier Porcuna, ha qualificat els aldarulls d'aquest dilluns al barri de Gràcia, en una manifestació contra el desallotjament del Banc Expropiat, d'“actes de violència urbana molt greus” i ha avisat que, si aquest dimarts es repeteixen, tornaran a “respondre amb fermesa”. Porcuna ha demanat a les persones que vulguin manifestar-se que “marxin” del lloc “si observen que la intenció d'alguns és reproduir accions violentes”. El portaveu dels Mossos ha afirmat que unes 200 persones van iniciar aquest dilluns en el tram final de la manifestació unes “accions premeditades” perquè portaven el “material preparat”, com bosses de llambordes i pastilles de combustió per encendre barbacoes”, i que “van afectar mobiliari urbà i vehicles i van posar en greu risc la integritat de les persones”.

En una atenció als mitjans de comunicació aquest dimarts, Porcuna ha deixat clar que els Mossos respondran per “garantir la integritat de les persones i béns” davant episodis de violència en les concentracions que es preveuen per a les properes hores en solidaritat amb el Banc Expropiat i demana a les persones que hi participin per “protestar de manera legítima” que marxin de la zona si es repeteixen aldarulls com els d'aquest dilluns.

Els Mossos han obert una investigació per identificar i detenir els principals autors dels actes de violència urbana d'aquest dilluns, durant els quals es va arrestar un home, de nacionalitat espanyola i de 30 anys, que ha quedat en llibertat aquest dimarts a l'espera de ser citat a declarar. Segons han explicat els Mossos, se li va intervenir una motxilla plena de pastilles inflamables, quan intentava cremar un contenidor.

Porcuna ha afirmat que catorze mossos van resultar ferits i que “cap ciutadà va ser atès en el lloc dels fets per cap ferida”. Al detingut, se li va fer un reconeixement mèdic per “objectivar el seu estat físic”, ha explicat l'intendent portaveu dels Mossos.

Persones amb cascos i encaputxats

La manifestació en solidaritat i protesta pel desallotjament del Banc Expropiat va començar passades les 9 del vespre des de la Plaça Revolució, on es van concentrar entre 500 i 600 persones, segons ha assenyalat Porcuna, que ha afirmat que la marxa havia transcorregut “sense incidents i de forma pacífica fins que el gruix dels manifestants van arribar al Banc Expropiat”. Va ser allà on els Mossos van observar que, a la capçalera de la manifestació, una quarantena de persones es col·locaven cascos i, a la cua, una trentena de persones més s'estaven encaputxant.

Els aldarulls van començar cap a les 10 del vespre i es van cremar contenidors, un camió de BCNeta i una motocicleta; es van llençar motocicletes al terra i es va bolcar un vehicle. També es van protagonitzar actes vandàlics en diversos establiments comercials i els esvalotadors van llençar pedres, ampolles i pals contra els agents de la Brigada Mòbil (BRIMO). Els atacants també van llançar pintura, un producte dissolvent i material pirotècnic a una furgoneta policial. Els Mossos creuen que la “voluntat era provocar un incendi” i estan analitzant ara aquest producte per saber de què es tracta. “Fins ara no ens havíem trobat aquesta operativa, no ens havien atacat amb aquesta mena de producte”, ha afirmat l'intendent.

Porcuna ha explicat que la seqüència dels aldarulls va començar “molt ràpid” i que, quan es va iniciar la dispersió, hi havia unes 200 persones que organitzadament estaven perpetrant actes de violència amb la crema de contenidors, llançament de motos al terra i atacs a la línia policial. El portaveu ha alertat que les flames dels contenidors s'haurien pogut propagar als edificis en carrers, a més, de difícil accés. Durant les maniobres de dispersió, els esvalotadors es van separar per diferents punts del barri i van entrar en carrers petits on no poden accedir els vehicles policials.

El desallotjament va començar dilluns al matí per ordre judicial. Quan els Mossos van aconseguir accedir a l'edifici, es van trobar un noi i una noia tancats en la cambra cuirassada del soterrani, amb les mans dins de bidons de ciment i encadenats. Amb la col·laboració dels Bombers de Barcelona, els Mossos van aconseguir treure'ls sense que oferissin resistència. A la tarda, es va fer el lliurament formal de l'immoble als propietaris, amb qui s'han iniciat gestions perquè es puguin tornar totes les pertinences dels ocupants que es van quedar a l'interior del local. Els accessos a l'immoble han estat segellats amb plaques metàl·liques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES