Societat

Una aplicació mòbil per a casos de violència de gènere, a Girona

Aquest servei, pioner a escala municipal, permetrà a la policia tenir la localització de les 109 dones amb un risc elevat que hi ha a la ciutat i que elles puguin donar un senyal d'alarma immediat

L'Ajuntament de Girona i la policia municipal de la ciutat van presentar ahir un nou sistema pioner per actuar amb rapidesa en casos de violència domèstica. Es tracta d'una aplicació de mòbil, batejada amb el nom de DRAGAlert, que permetrà, sempre amb el consentiment de la usuària, fer-ne un seguiment de geolocalització i que en cas de perill ella pugui enviar de manera molt senzilla un avís directe a la policia municipal. La tinenta d'alcalde i regidora d'Igualtat, Serveis Socials, Treball, Joventut i Seguretat, Sílvia Paneque, va destacar que és el primer ajuntament català que posa en marxa un dispositiu d'aquest tipus: “Som pioners en aquest àmbit, que per nosaltres és molt important. La violència de gènere és una xacra que té la nostra societat, i en la línia de la tolerància zero aquest és un servei més a la víctima que l'ha de dotar de seguretat i d'una atenció immediata en cas de perill.” Jordi Closas, de l'empresa DRAG, que ha desenvolupat l'aplicació a partir de la petició de la policia municipal, va destacar que s'havia fet “en un temps rècord de només tres setmanes” i que espera que s'estengui a més poblacions.

El sergent de la policia municipal i responsable de la Central de Coordinació Policial (Cecop), Eduard Caula, va concretar que és una aplicació Android “tan simple com un botó vermell que quan es prem sona una alarma a la central de la policia”. Llavors, un teleoperador obrirà ràpidament l'incident, li sortirà tota la informació del cas i la localització de la persona i hi enviarà la patrulla més propera (també gràcies a la geolocalització). A més, es posaran en contacte amb la persona “amb una paraula clau” per si vol desactivar el servei. Si la persona és fora de Girona, hi haurà coordinació amb altres cossos policials perquè l'atenció sigui també immediata. Pel que fa a la geolocalització constant, va especificar que només s'activarà en les persones d'alt risc i que les dades es guardaran per poder traçar les rutes que ha seguit en cas d'algun incident.

109 casos d'alt risc

Paneque va explicar que actualment a Girona hi ha 109 expedients de seguiment per violència de gènere. D'aquests 109 casos, 58 tenen ordre de protecció i els altres 51 són de servei Alenpro. De fet, en els 51 del servei Alenpro, n'hi ha 40 que també tenen ordre de protecció mentre que els altres 11, tot i que no tenen aquesta ordre, sí que estan considerats de risc elevat.

LA XIFRA

109
casos
de violència de gènere tenen expedient de seguiment actualment a la ciutat de Girona.

LES FRASES

És una aplicació tan simple com un botó vermell que quan es prem sona una alarma a la seu de la policia
Eduard Caula
sergent de la policia municipal i responsable del cecop
És un servei que ha de dotar la víctima de seguretat i d'una atenció immediata en cas de perill
Sílvia Paneque
tinenta d'alcalde i regidora de seguretat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia