Societat

Ressaca estrepitosa

Segona nit d'aldarulls a Gràcia pel desallotjament del Banc Expropiat

Els Mossos van carregar quan un grup va tornar a accedir al local

Dilluns van resultar ferits 14 agents, així com 15 persones més per bales de foam

Els Mossos van treure del local un noi i una noia, que no van ser detinguts

Abans-d'ahir, al final de la manifestació en protesta pel desallotjament del centre ocupat conegut com el Banc Expropiat, els Mossos d'Esquadra van haver de carregar “sí o sí” perquè un grup de vora dues-centes persones van començar a perpetrar actes de violència urbana de forma organitzada. És el relat que feia ahir a migdia l'intendent portaveu, Xavier Porcuna, alhora que advertia que els antiavalots tornarien a actuar si es repetia la situació. Com era previsible, l'avís no va fer efecte,i la ressaca de la violenta nit de dilluns va culminar ahir amb una segona sessió consecutiva d'avalots.

La convocatòria del dia era a la plaça del Diamant de Gràcia, però també n'hi havia en altres barris, la més significada a Sants. La concentració gracienca va derivar en manifestació fins al Banc Expropiat, situat a la confluència de la Travessera de Gràcia amb el carrer Mare de Déu dels Desemparats, i que havia estat blindat un cop desallotjat amb planxes metàl·liques.

La primera càrrega policial, molt contundent, va arribar quan faltaven pocs minuts per a les 22 hores, just després que un grup de manifestants aconseguís desprecintar la porta i tornar a accedir al local. Els agents de la brigada mòbil van dispersar els manifestants sense miraments i van tornar a acordonar l'edifici, del qual van treure un noi i una noia que van ser identificats. A partir de llavors, els antiavalots de la brigada mòbil i grups de manifestants van començar a jugar al gat i a la rata pels carrers del barri, amb càrregues, corredisses i una cassolada com a banda sonora. En el moment de tancar aquesta edició, no s'havien fet detencions.

Durant tot el dia , el tema que havia vertebrat les converses al carrer, la cafeteria o qualsevol botiga del barri havia estat el dels avalots de dilluns i la incertesa sobre la possibilitat que al vespre es poguessin tornar a produir. La primera jornada va deixar un balanç que també per la magnitud podia remetre als aldarulls de fa dos anys a Can Vies. Els d'abans d'ahir es van saldar amb un nombre indeterminat de ferits, nombrosos danys al mobiliari urbà i també a vehicles privats i alguns establiments de la zona, i un únic detingut, un home de 30 anys al que els Mossos van intervenir una motxilla amb pastilles inflamables quan, segons la policia, intentava cremar un contenidor, i que ahir va quedar en llibertat amb càrrecs.

La xifra de ferits no és clara. Els mossos van dir que el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va atendre 14 agents ferits, un dels quals va haver de ser traslladat a l'hospital, i també el detingut. Els ocupants de l'edifici desallotjat, mitjançant el seu compte de Twitter, deien tenir constància d'una cinquantena de ferits, mentre el col·lectiu Alerta Solidària, proper al moviment ocupa, deia que hi havia 15 lesionats per impacte de projectils de foam disparats pels antiavalots. Tot i que el protocol d'ús d'aquesta munició de material viscoelàstic amb què la policia catalana ha reemplaçat les bales de goma estableix que només es pot disparar per sota de la cintura, segons la mateixa font cinc persones van haver de rebre punts per impactes al cap, i a un altre li van amputar un dit.Una veïna de la plaça Revolució denunciava ahir que havia trobat projectils al balcó de casa.

Al seu torn, els manifestants més violents havien llençat als agents de la Brigada Mòbil pals, pedres i ampolles. A banda de la trencadissa en oficines bancàries de l'entorn, ahir de bon matí les entrades de diversos establiments propers al Banc Expropiat van aparèixer mutilades: les rajoles del terra, en alguns casos de marbre, havien estat arrencades.

Aquests danys en comerços cal sumar-los a altres danys a particulars: hi va haver un cotxe i diverses motocicletes bolcades i una altra moto va cremar. També es va calar foc a un camió de Barcelona Neta i a nou contenidors, mentre que altres nou van acabar bolcats. Es van trencar vuit papereres, es van buidar extintors, es va abocar pintura al carrer i es van pintar façanes i semàfors. El consistori, que ahir ja va destinar una brigada a netejar la zona, calcula que la reposició de material cremat o malmès la nit de dilluns li costarà uns 60.000 euros. Van a banda els danys a bens privats, com també la pèrdua que els va generar als comerços de l'entorn més immediat del Banc Expropiat l'acordonament dins del qual van quedar aïllats i sense poder vendre pràcticament tot el dilluns, mentre es feia efectiu el desallotjament.

LA XIFRA

60.000
euros
és el cost que tindrà la reposició del material de titularitat pública que va ser destruït o malmès dilluns.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia