Societat

Ni acord de mínims per a la consulta del correbou d'Olot

Els antitaurins diuen, en el debat de Ràdio Olot i El Punt Avui, que seria un fracàs si la participació no arribés al 5% i els taurins si fos inferior al 10%

Els primers apel·len al dret dels animals i els segons, a la tradició

La consulta popular sobre si cal o no suprimir el correbou de les Festes del Tura d'Olot ha de tenir un mínim de participació de 3.000 persones, un 10% dels olotins amb dret de vot, i de 1.500 persones, un 5%, perquè sigui un resultat significatiu. Aquests són els límits mínims fixats pel president de la penya taurina d'Olot i la Garrotxa, Pepe Amores, i pel president de la fundació Fauna, David Serramitjana, en el debat d'ahir a l'aire lliure davant mateix de la plaça de braus de la capital garrotxina, organitzat per Ràdio Olot, El Punt Avui i La Comarca. Hi van assistir més d'un centenar de persones, entre les quals l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, i altres regidors del govern i de l'oposició, com el portaveu d'ERC, Pere Gómez.

Amores va remarcar que una xifra inferior seria un fracàs. De fracàs també va qualificar el president de la fundació Fauna, David Serramitjana, una participació a l'entorn del 5%, que és la que se sol registrar en processos participatius de mitjana, segons l'empresa especialitzada que organitza la d'Olot, on també es demana per la variant nord que s'ha de construir. Taurins i antitaurins van defensar posicions totalment enfrontades, en diversos moments seguides per comentaris i aplaudiments dels sectors del públic afins.

Pepe Amores, que estava acompanyat a la taula pel també membre de la penya Toni Fierro, va criticar que l'Ajuntament no hagi consensuat amb els dos bàndols la pregunta de la consulta, que va qualificar de tendenciosa a favor de la supressió del correbou. Fierro va retreure a l'equip de govern –només se'n va salvar el portaveu socialista, Josep Guix– que hagi volgut treure's la responsabilitat de sobre de suprimir el correbou, si així acaba passant. Al final, Pepe Amores va demanar el vot apel·lant als més de 300 anys d'història de correbous a Olot i informant que en aquest acte no hi ha maltractament dels animals, un aspecte pel qual vetlla un equip de veterinaris contractat expressament. “La gent ve voluntàriament. Reclamem el vot de la gent enfadada amb els qui han polititzat el tema”, va dir.

La veterinària Ares Ferrer va demanar als olotins que han de votar que es posin a la pell del brau. Segons ella, el patiment i l'estrès de l'animal està demostrat per estudis científics. “Un brau és un animal herbívor i no de combat, i en un recinte tancat i amb tanta gent se sent perseguit. Han de poder expressar el seu comportament natural”, va indicar.

David Serramitjana va qualificar d'error que la llei de protecció dels animals aprovada al Parlament permeti els correbous als municipis on aquest acte és tradicional. “És ridícul, treballarem per canviar la llei”, va dir. Segons ell, el patiment de l'animal no el justifica ni una tradició de més de 300 anys, ni que sigui un dels actes festius amb més concurrència del Tura, com defensa la penya. Finalment, va recordar que el ple ha aprovat donar suport a la campanya contra el correbou i a promoure, si se suprimeix, un acte alternatiu. Les dues posicions, doncs, van quedar clares. L'1 de juny començarà la consulta.

LA FRASE

El meu gos pateix amb la pirotècnia del Tura, li haig de donar una pastilla, també l'hem de suprimir
Pepe Amores
President de la penya taurina d'Olot i la Garrotxa

LA DATA

01.06.16.
És el dia en què
comencen les votacions de la consulta. Els olotins de més de 16 anys podran votar fins al dia 7.

LA FRASE

Som la veu dels animals, els únics que pateixen i no poden decidir res en aquesta consulta
David Serramitjana
president de la fundació fauna


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia