Societat

societat

justicia

Cursos de drets humans per al personal de presons

El Departament de Justícia posa en marxa la formació per prevenir maltractaments

Els metges ho fan amb el Síndic

Funcionaris i interins de les presons de Catalunya faran un curs de drets humans i prevenció de maltractaments, en compliment del protocol d'Istanbul, aprovat per les Nacions Unides l'any 2000 i que consisteix en un manual per detectar casos d'abusos i de tortures. Els directius i psicòlegs començaran la setmana vinent aquesta formació, la qual s'impartirà a uns 3.000 empleats dels penals, tant de tractament com de règim interior, que impartirà el Centre d'Estudis Jurídics, del departament.

El director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, va avançar ahir aquesta mesura pionera, en la seva compareixença a la comissió de Justícia del Parlament, i la va defensar com una pràctica de “transparència i per protegir també els treballadors”. Hi va afegir que el 21 de juny el personal mèdic dels penals, que ara depenen de l'ICS, començaran la seva formació en drets humans amb el Síndic de Greuges.

En aquest sentit, Calderó també va anunciar que s'està fent “una auditoria” dels departaments especial de règim tancat, on són aïllats els reclusos després d'una acció violenta.

Les diputades Carmen de Rivera, de Ciutadans, i Esperança Garcia, del PP, van coincidir a demanar a Calderó un suport més ferm als treballadors que són agredits per reclusos i un protocol de classificació de faltes, com tenen a Justícia Juvenil, a més de preservar el seu anonimat en els processos penals. El director general va respondre que la situació a les presons “no és alarmant” pel que fa a les agressions i que “cada cas s'analitza de manera exhaustiva”. Calderó també va anunciar que aviat es faran oposicions per al personal de tractament, que fa anys que s'esperen.

Més de 600 voluntaris als penals catalans

El director general de Serveis Penitenciaris va enumerar catorze prioritats per realitzar a les presons de Catalunya amb el denominador comú d'estar projectades amb “un esperit humanista”.

Amand Calderó, per exemple, va detallar que es prioritzarà la transició de la presó a la comunitat, amb l'ajuda d'entitats del tercer sector, amb les quals —va recordar— està pendent de signar-se una declaració per a la millora contínua en l'execució penal a Catalunya. Va informar que ara hi ha uns 600 voluntaris que treballen als centres penitenciaris i uns 150 en tractaments. També va exposar la protecció de col·lectius vulnerables, com ara reclusos amb discapacitat intel·lectual, que tenen una unitat especial, a la presó de Quatre Camins, amb la implicació de la federació Dincat.

La diputada del PSC Rosa Ybarra i el de Catalunya Sí que es Pot Joan Giné van reclamar la revisió de les prioritats del CIRE vers els interns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia