Societat

Càritas reclama “feina decent”

La meitat dels 2.400 participants en el programa ‘Feina amb cor' han retornat al món laboral

L'entitat reivindica ingressos mínims garantits i accions per l'ocupació per sortir de la crisi social

La pobresa és cada cop més profunda

Just fa un any, Càritas Diocesana de Barcelona avisava que la situació estava empitjorant; que les famílies que no podien fer plans, perquè sense recursos s'havien de limitar a sobreviure, eren cada dia més, i plantejava que només unes polítiques socials fortes podien aturar l'espiral de pobresa. Ahir, en la convocatòria habitual de Corpus, per fer balanç de l'acció social del 2016, el resum va ser que no hi ha bones notícies: moltes famílies continuen patint. Entre altres solucions, Càritas en va destacar un parell: garantir els ingressos mínims perquè les persones puguin cobrir les necessitats bàsiques i que les feines siguin “decents i de qualitat”.

“Els experts parlen d'indicis de recuperació de la crisi econòmica, però la crisi social està plenament vigent”, va resumir el director de Càritas, Salvador Busquets. No és nova l'alerta de Càritas i de les altres entitats de trinxera –les que estan en primera línia d'atenció a les persones–: “A les famílies més afectades els costarà molt de temps sortir-se'n.”

Treballadors pobres

Busquets va recordar que hi ha 210.000 llars on no entra cap sou, ni cap prestació ni cap subsidi. La creació de feina “decent i de qualitat” –un 15% dels treballadors són pobres–, sumada a un bon acompanyament perquè els aturats de llarga durada puguin tornar al mercat laboral, és l'únic camí per posar fi a la crisi, no només a l'econòmica, sinó també a la social.

El resum en xifres seria que Càritas Diocesana de Barcelona va atendre l'any passat 23.913 persones (un 2% més que el 2014), que es van beneficiar de 47.017 serveis. L'entitat de l'Església repeteix els últims anys que, tot i que ho voldrien, no poden deixar ni de donar aliments ni de pagar els rebuts de la llum a les persones que atenen, perquè el primer és cobrir les necessitats més bàsiques. La feina del dia a dia, però, va més enllà, i s'aposta per iniciatives que permetin que les persones recuperin la seva autonomia. En aquesta línia hi ha Feina amb cor, que acompanya les persones que estan a l'atur des de fa temps i les ajuda a trobar feina. Resulta que la meitat de les 2.400 persones que hi han participat en els dos anys que fa que funciona han trobat un lloc de treball.

“No és cert que a determinades edats no puguis trobar feina”, assegura la responsable de formació i inserció laboral de Càritas, Dessiré García, que destaca que l'èxit del programa és “acompanyar des de la proximitat humana” en la recerca de feina i, sobretot, fer que la persona recuperi la confiança. Feina amb cor fa que els participants siguin capaços de veure el seu potencial. García també va insistir en la necessitat que hi hagi canvis en el funcionament del mercat de treball, perquè “només una feina decent i de qualitat permet desenvolupar un projecte vital”.

Accés a l'habitatge

Mentre no es pot construir aquest projecte vital propi, el director de Càritas va advertir que en molts casos la situació de vulnerabilitat es cronifica. Per evitar-ho, l'entitat reforçarà el suport a les necessitats bàsiques i els projectes per a infants per trencar l'anomenat cercle hereditari de pobresa. També introduirà més eines per accedir a l'habitatge i resoldre situacions de pobresa energètica.

I aquí Busquets va donar un toc d'alerta a les autoritats polítiques i judicials amb referència al recurs del govern espanyol contra la llei d'emergència habitacional: “Tan important com garantir el compliment de l'ordenament competencial és protegir els drets de les persones.” Tot seguit, Busquets va especificar que el problema no és que els polítics no siguin sensibles, sinó que “els costa articular respostes adequades”. L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va presidir ahir per primer cop una roda de premsa de Càritas.

LES XIFRES

23.913
persones
van rebre l'any passat el suport de Càritas a Barcelona. Un 2% més que el 2014.
47.017
serveis
es van oferir el 2015. Un 7% més que el 2014, ja que els usuaris estan en una situació de pobresa més profunda.

4,2 milions per al lloguer i el menjar

Una llar amb infants (50%),
a càrrec d'una dona (37%) i sense un habitatge digne, estable i segur (41%) és el perfil majoritari de les famílies que atén Càritas. Un dels elements preocupants que va plantejar ahir l'adjunta a l'acció social de l'entitat, Mercè Darnell, és que el 64% de les persones ateses l'any passat ja ho havien estat en anys anteriors i que el 18% fa més de cinc anys que reben ajuda.

Un dels fets evidents dels últims anys és l'augment del nombre d'autòctons entre les persones ateses, que el 2015 ja van suposar un 47% del total. I també que la necessitat obliga Càritas a incrementar les ajudes directes per cobrir necessitats bàsiques. “Viure
al dia i no disposar d'un mínim per poder omplir la nevera no et permet pensar a formar-te ni a buscar feina”, va advertir Darnell. Així, l'any passat, Càritas va destinar 4,2 milions d'euros a ajudes directes, dels quals 2,4 milions es van donar directament a les famílies per comprar aliments, per pagar la beca menjador o el transport, o bé per pagar un suport d'atenció psicològica o el dentista. L'any 2009, a aquest apartat, s'hi havien dedicat 700.000 euros.

L'habitatge continua sent un gran maldecap per a les famílies vulnerables, i l'entitat destina el 53% de les ajudes econòmiques directes a pagar lloguers o rebuts de la llum,
el gas i l'aigua. Però també és
un maldecap l'alimentació (26% de les ajudes en metàl·lic) i els problemes psicològics que tenen les persones sotmeses a la desesperació de
no saber com se'n sortiran demà. 5.690 persones van rebre suport econòmic, un 20% més que el 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT