Societat

tribunals

cas quintana

Absolen els dos mossos acusats de fer perdre un ull a Ester Quintana

L'Audiència de Barcelona considera provat que un policia que “no ha pogut ser identificat” va disparar i li va causar danys però no es pot acreditar amb quin tipus de projectil, si pilota de goma o foam

Quintana lamenta la “falta d'investigació” i “l'encobriment” dels Mossos i Interior per aclarir el que va passar

L'Audiència de Barcelona ha absolt per falta de proves els dos mossos, un escopeter i un sotsinspector, acusats de ferir Ester Quintana i de mutilar-li l'ull esquerre amb una pilota de goma en acabar la manifestació de la vaga del 14 de novembre del 2012. La sentència reconeix que un mossos va disparar un projectil i va causar danys a Quintana però considera que no queda acreditat que el projectil que ho va causar fos una pilota de goma o foam. Per aquest motiu, el tribunal ha decidit absoldre els dos policies.

Reacció de Quintana

Quintana, en sortir del jutjat, ha lamentat “la falta d'investigació” dels mossos i ”l'encobriment” tant de la policia com de la conselleria d'Interior que s'ha dut a terme durant el judici. “No sabem si no han aportat les proves o no les han volgut aportar”, ha afirmat. També ha expressat la seva “frustració” davant la sentència absolutòria dels dos mossos després de quatre anys reclamant “justícia”. “El departament d'Interior i els Mossos tenen les eines per fer la investigació de forma eficaç”, ha insistit. “La justícia que volíem aconseguir no s'ha fet”, ha dit, considerant que amb les proves aportades durant el judici quedava clar que havia estat una bala de goma.

L'advocada de Quintana, Laia Serra, ha explicat que han de llegir detingudament la sentència abans de valorar “properes accions legals”, tot i que ha assegurat “discrepar del contingut” perquè considera que hi havia “base legal” per condemnar els policies i “determinar l'autoria” i ha criticat el departament d'Interior per ser incapaç d'identificar-ne l'autor.

Sentència

La sentència, de 25 pàgines, considera provat que “un agent dels Mossos d'Esquadra que no ha pogut ser identificat” va disparar un projectil que va impactar contra l'ull de Quintana. I ho va fer “incomplint els protocols pels quals es regeix l'actuació dels agents de la Brigada Mòbil, disparant el que probablement va poder ser una pilota de goma, encara que no es pot descartar totalment que es tracti d'un projectil de 40mm de foam, en direcció a un grup de persones que estaven fugint” cap al carrer Casp.

El tribunal assegura que li és “impossible determinar si el projectil que va impactar en Ester Quintana era una pilota de goma o un projectil de 40mm de foam i, sobretot, acceptant que una de les detonacions correspon a l'arma” d'un dels acusats resulta “impossible determinar qui va efectuar l'altre tret que apareix en la gravació de la reportera de Graciamon i tampoc podem fer cap afirmació concloent sobre quin dels dos trets o detonacions va ser la que va ocasionar les lesions a la víctima”.

Per tot el que s'ha “exposat”, es diu en un altre moment de la sentència, es pot afirmar que “el més probable és que les lesions patides per Ester Quintana van ser conseqüència d'un impacte rebut a l'ull per una pilota de goma, però el cert és que no podem excloure que també pogués ser degut a l'impacte d'un projectil de foam”. I segueix que com al tribunal li correspon fer un judici de “certesa i no de probabilitat, hem de concloure que no ha quedat acreditat que les lesions fossin causades necessàriament per una pilota de goma”.

Fiscalia

La Fiscalia demanava dos anys de presó i quatre d'inhabilitació per al subinspector i l'escopeter acusats, per als quals l'acusació particular que exerceix Ester Quintana reclamava nou anys de presó

L'Audiència de Barcelona va començar l'11 d'abril passat el judici contra els dos mossos, acusats de mutilar Ester Quintana de l'ull esquerre en disparar una pilota de goma en acabar la manifestació de la vaga del 14 de novembre del 2012.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses