Societat

barcelona

el desallotjament al barri de gràcia

Guerra de nervis

Els ocupes rebutgen la mediació oferta per les entitats de Gràcia i diuen que no s'aturaran fins a recuperar el local desallotjat

El col·lectiu convoca actes diürns avui i demà, i els cossos policials preveuen un cap de setmana calent

La crisi del denominat Banc Expropiat, el local ocupat a Gràcia que va ser desallotjat dilluns, ha entrat en una fase d'aparent calma, però no sembla tenir cap solució a la vista. Ahir, diverses entitats històriques del barri, amb els Lluïsos de Gràcia al capdavant, recollien el guant llançat dijous per Ada Colau i s'oferien a fer de mediadores amb els ocupes. Però el col·lectiu que gestionava l'espai no hi sembla interessat. Ahir mateix va emetre un comunicat en què advertia que “l'única solució” és que els deixin tornar a ocupar l'espai, com va passar amb els ocupants de Can Vies.

En el manifest, els ocupes retreuen a Xavier Trias que els pagués el lloguer –una decisió que l'exalcalde va prendre sense informar-los i que sempre han dit que rebutjaven– i es desmarquen fins i tot dels suports rebuts amb l'argument que al centre es feien activitats solidàries, alhora que denuncien que es vulgui fer una distinció entre el Banc Expropiat i la resta d'espais ocupats. “Que no us confonguin: som la mateixa gent. No fem labor social i humanitària, el que volem és generar xarxes de suport mutu i crear un món fora de la lògica mercantil.” I, per aconseguir-ho, rematen, “totes les eines són vàlides i necessàries”.

El missatge és inequívoc: no tenen res a negociar ni volen sentir a parlar de cap alternativa. “L'única solució al conflicte que han obert és que ens deixin tornar a entrar.”

Els ocupes van celebrar ahir un berenar popular davant del local ara clausurat i, a la nit, van convocar una altra casserolada, i tenen previst un programa d'activitats aquest cap de setmana que inclou avui tallers a cel obert i la participació en la Marxa per la Dignitat, que es fa aquesta tarda, i, demà, una concentració al migdia amb un lema que no pot ser més explícit: Tornem al banc.

Vist l'enquistament de la situació i la naturalesa dels missatges, ningú abaixa la guàrdia. Els cossos policials treballen amb la hipòtesi que els dos dies que ja han passat sense soroll i fúria constitueixen sobretot una treva tàctica, però que la situació dista encara d'estar estabilitzada. I si possiblement estem davant un cap de setmana calent, no ajuda a refredar-lo la coincidència amb la sentència absolutòria del cas Ester Quintana.

Detencions pendents

El conseller d'Interior, Jordi Jané, va indicar ahir que en els pròxims dies hi podria haver més detencions pels aldarulls d'aquesta setmana, perquè podria haver-hi identificacions, va dir, a partir de les imatges preses pels agents durant les tres nits seguides d'aldarulls. Jané, entrevistat a RAC1, va negar de manera categòrica que si fins ara només hi ha hagut dos detinguts, ara en llibertat amb càrrecs, això hagi estat per no fer enfadar la CUP, a la qual el govern necessita per aprovar el pressupost. Jané va demanar suport a la feina dels Mossos i “la màxima repulsa” als violents i “cap complicitat” amb ells. El conseller, en aquest sentit, va agrair el suport de Colau. Preferia així destacar la “confiança” en la tasca policial expressada dijous per l'alcaldessa que els dubtes que el govern municipal, amb Colau al capdavant, també ha plantejat sobre la proporcionalitat d'algunes intervencions.

Colau va reiterar ahir punt per punt la mateixa posició en el ple municipal, en què es van reproduir els intercanvis de retrets dels últims dies. Més enllà de l'esgrima política, però, Colau va insistir també en la crida a calmar els ànims. Els esforços del consistori per abaixar la temperatura han estat estèrils quan ha intentat tractar directament amb els ocupes, però sí que han propiciat el pas endavant del teixit social de Gràcia. El manifest per la convivència ja l'havien signat ahir els Lluïsos, l'Orfeó Gracienc, El Centre, El Cercle i la Fundació de Colles de Sant Medir. Si això acaba servint per amortir el soroll de sabres, encara s'ha de veure.

Puigdemont defensa que Trias pagués el lloguer

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer ahir una defensa tancada de la tasca dels Mossos d'Esquadra des de l'inici de la crisi, i també va vindicar la controvertida decisió de Trias de pagar el lloguer del local mentre estava ocupat, decisió per la qual ara la fiscalia investiga l'exalcalde per possible malversació.

Puigdemont, que era a Madrid per fer una conferència, va elogiar Trias i la seva etapa a l'alcaldia i va considerar que, si va pagar el lloguer als ocupes, va ser “per evitar mals majors”. “Les seves accions sempre han estat guiades pel bon sentit i les bones intencions”, va reblar.

En declaracions a Catalunya Ràdio, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, va considerar pertinent la investigació. En el contracte de lloguer, que preveia la possibilitat de ser renovat de manera trimestral fins als cinc anys, l'Ajuntament es comprometia també a sufragar l'IBI del local, la taxa d'escombraries i les despeses de la comunitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible en la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona