Societat

La continuïtat del correbou d'Olot depèn de l'urna

A partir d'avui i durant una setmana, els olotins de 16 anys o més estan cridats a decidir sobre el futur d'aquest espectacle

Només es pot votar per internet i hi haurà punts de suport per fer-ho

Olot és, per decisió del ple, vila antitaurina des del 2004; també és, des del mateix any, vila amiga dels animals. Doncs, encara que sembli un contrasentit, la ciutat celebra cada any per les Festes del Tura, a principis de setembre, un correbou o, més ben dit, una gimcana taurina a la plaça de braus, una de les més antigues de l'Estat espanyol. Ho permet l'escletxa que el Parlament de Catalunya va deixar quan va aprovar la llei de protecció dels animals, que prohibeix les curses de braus al país. Una escletxa que deixa celebrar espectacles taurins sense sang ni mort de l'animal als municipis que acrediten una llarga tradició en el tema. Aquest és el cas d'Olot, on les primeres notícies que es tenen de la celebració de correbous és del segle XVII, tot i que els historiadors creuen que molt bans ja se'n feien.

Després dels debats i les tensions al consistori quan va arribar al ple la discussió sobre les curses de braus i sobretot de la tensió entre els membres del sector antitaurí i els del taurí, el tema torna a estar d'actualitat. Resulta que a finals del 2015 va vèncer la concessió administrativa a la penya taurina de la gestió de la plaça de braus per a aquest acte de les Festes del Tura.

Com que ha estat i és un tema molt controvertit, l'equip de govern (CiU i el PSC) ha decidit organitzar una consulta popular perquè tots els veïns d'Olot que tinguin 16 anys o més puguin expressar la seva opinió. El resultat no serà vinculant perquè, entre altres coses, es tracta de renovar o no una concessió administrativa, però l'alcalde, Josep Maria Corominas, ha dit que el respectaran.

Tal com sol ser habitual en aquests casos, la pregunta no ha deixat indiferent ningú: “Olot ha de deixar d'organitzar correbous?” Els taurins, aglutinats per la penya taurina d'Olot i la Garrotxa, es queixen que l'Ajuntament no els va fer cap consulta prèvia i mantenen que la pregunta és tendenciosa perquè els partidaris de mantenir el correbou han de votar no. Els antitaurins no s'han manifestat en aquest sentit. Per la seva banda, tots els grups municipals de l'oposició coincideixen a dir que la pregunta no està ben formulada i, amb matisos, consideren que la consulta no és necessària. Per ERC i la CUP, no cal dur-la a terme, atenent al fet que Olot és una vila antitaurina. ERC manté, fins i tot, que la consulta és una manera d'eludir la responsabilitat política i que, en tot cas, un correbou no es correspon amb la imatge de ciutat educadora que l'Ajuntament d'Olot vol transmetre.

Després d'una breu campanya per part dels sectors antitaurins i els taurins –bàsicament, dos debats, una recollida de signatures, una enganxada de cartells, una performance dels primers, concurs de cartells i un audiovisual–, els arguments d'uns i altres han quedat exposats. Ara és el torn dels ciutadans d'Olot, que són els que realment han de decidir si aquest acte de les Festes del Tura ha de passar a la història o, ben al contrari, ha de continuar formant part de la programació de la festa major. Les urnes estan a punt.

Una setmana per votar sí o no

Un total de 29.068 olotins estan cridats a respondre a la pregunta “Olot ha de deixar d'organitzar correbous?” Cal que tinguin 16 anys o més. La votació comença avui a les vuit del matí i s'acaba el dia 7 de juny a les vuit del vespre. Només es podrà votar per internet, a través del web de l'Ajuntament d'Olot. Cada elector ha rebut una carta amb una paraula clau associada al seu DNI. Els que vulguin podran votar a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de Can Joanetes, a la biblioteca, a l'IMPO, a l'IME, al Consorci d'Acció Social de la Garrotxa i a l'hospital comarcal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES