Societat

La Patum esclata amb el ball de gegants de Springsteen

La colla gegantera fa història amb un emotiu acte d'aniversari que va fer vibrar una plaça Sant Pere de nou plena de gom a gom

La darrera jornada de la festa es tanca sense incidents tot i algun ensurt inicial

Berga ha dit adéu a una Patum multitudinària i emocionant. Tal com estava previst, els gegants van ser els grans protagonistes d'ahir a la nit. La comparsa gegantera va celebrar els dos aniversaris –el 150è dels vells i el 125è dels nous– amb una sèrie d'actes especials. El punt àlgid de la jornada amb l'esperat ball al ritme de Bruce Springsteen i del seu If I should fall behind, arranjat per l'ocasió. Els milers de persones que omplien la plaça de Sant Pere van respondre entregats i ovacionant tot el ball. Únic i irrepetible. El Boss va cedir els drets de la cançó per aquest moment que passarà a la història. “Ha estat molt emotiu. Acollonant”, va dir eufòric Dani Massana, cap de colla de la comparsa. Es va fer visible pel fet que molts dels geganters no van poder contenir les llàgrimes.

Abans del ball es va donar veu als gegants amb una interpretació del grup Anònim Teatre, acompanyada d'un mapping, és a dir, una sèrie de projeccions, a la façana de l'església de la plaça de Sant Pere. Amb la mirada posada a l'església, els patumaires van veure reflectit a l'edifici l'essència gegantera i la manera com els quatre gegants perceben la festa. Pere Gendrau, portaveu dels geganters, va definir el text escrit per Jordi Cussà d'“èpic, emotiu i divertit. De mestre”.

A banda dels gegants, ahir totes les comparses de la festa van saltar a la plaça, també els plens. Una Patum completa amb molta participació que fins i tot va provocar alguna allau a l'inici de la nit. Afortunadament, no van tenir conseqüències importants. A la plaça no hi cabia ni una agulla. El balcó de l'Ajuntament també era ple a vessar. A banda de les autoritats locals, s'hi van asseure convidats. Entre d'altres, el conseller de Cultura, Santi Vila, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Vila, que ja coneixia la Patum, va comentar que la festa –declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 2005– demostra la importància “de saber preservar el llegat de cultura popular”. A més, Vila va posar en relleu que els que fan possible la Patum “són capaços de, no només mantenir la tradició, sinó d'incorporar-hi innovacions”.

Aquesta Patum no serà l'única del 2016. Enguany es farà una segona Patum amb motiu del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, patrona de la ciutat. Serà un fet excepcional, ja que només es produeix cada vint-i-cinc anys. D'aquesta manera, la festa per excel·lència al Berguedà es tanca amb bona nota i tornarà abans de Corpus, serà el proper setembre.

LES FRASES

Avui s'ha tornat a veure que la Patum és capaç de mantenir la tradició i incorporar-hi innovacions
Santi Vila
CONSELLER DE CULTURA
L'actuació dels gegants ha estat èpica, emotiva i divertida. De mestre
Pere Gendrau
PORTAVEU DELS GEGANTERS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

Col·lapse general a Rodalies que es pot allargar a demà dilluns

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot