Societat

política municipal

expojove

Faran un codi ètic que traurà l'exèrcit de Fira de Girona

Madrenas diu que no és per cap entitat concreta, sinó contra estands que fomenten valors aliens a la pau i els drets humans

Es promou a partir de la presència de les forces armades a Expojove

El patronat de Fira de Girona ha aprovat la creació d'un codi ètic que evitarà que l'exèrcit torni a participar en els esdeveniments que se celebrin en el si de Fira de Girona, com va passar a l'Expojove. El patronat va donar la setmana passada el vistiplau a la confecció d'aquest codi ètic i ara es procedirà a la seva redacció. Serà de la mà d'una comissió de treball formada pel propi patronat de la Fira i l'Ajuntament de Girona. La voluntat dels promotors d'aquest document serà la de protegir de manera transversal els valors de la pau i els drets humans, va explicar ahir la presidenta del patronat i alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. Va puntualitzar que el codi ètic no es fa contra cap entitat ni institució —tampoc contra l'exèrcit—, sinó “contra missatges que contradiguin els valors pels quals una societat democràtica moderna s'ha de regir.”

Admet, però, que la decisió del patronat respon a la petició que el Consell de Solidaritat i Cooperació de Girona els va dirigir a fi “que es replantegés la presència de l'exèrcit espanyol a Expojove.” En aquest sentit, va qualificar la participació del cos armat en aquesta fira dedicada a la joventut com “el detonant principal” pel qual s'ha decidit tirar endavant el codi ètic, que incorporarà altres elements més enllà dels valors directament relacions amb la pau, com la defensa de la igualtat de gènere i la lluita contra la homofòbia: “En cap fira però molt menys a una dedicada als joves podem permetre inputs que puguin afectar l'educació i la cultura de la pau que una ciutat educadora com Girona ha de promoure”, puntualitza Madrenas.

En vigor el 2017

Des de l'Ajuntament es recorda que són precisament la defensa dels valors de la pau i els drets humans el que va permetre a la ciutat aconseguir el premi d'Europa 2016 que atorga el Consell d'Europa. La intenció és no entretenir-se en la redacció del codi ètic a fi de tenir-lo aprovat abans que acabi aquest any, i que ja reguli tots els actes, congressos i mostres que se celebrin el 2017 i anys successius. L'aprovació l'haurà d'efectuar el propi patronat.

Un cop aprovat el codi ètic serà d'obligat compliment per part dels expositors que vulguin participar en qualsevol de les activitats organitzades per la Fira.

La darrera Expojove va celebrar-se entre els dies 13 i 16 d'abril i la presència d'un estand de l'exèrcit va aixecar controvèrsia ja des d'abans de l'inici. Partits polítics i també entitats socials van manifestar-se disconformes amb què s'oferís la carrera militar com una sortida professional per als joves gironins, mentre que d'altres formacions polítiques —les d'obediència espanyola— van defensar-ho. L'oposició social es va visualitzar fins i tot amb una protesta davant l'estand en què els manifestants van mostrar pancartes i van cridar consignes contra l'exèrcit.

LES FRASES DE MARTA MADRENAS

El codi ètic no veta ningú, sinó que va contra missatges que contradiguin els valors pels quals una societat democràtica moderna s'ha de regir
En cap fira, i menys en una dedicada especialment als joves podem permetre ‘inputs' que puguin afectar l'educació i la cultura de la pau
Es marcaran unes actituds o fórmules de comunicació que estaran vetades i qui no compleixi el codi ètic, sigui qui sigui, no podrà anar-hi


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva