Societat

EL PERFIL

Josep Garganté

El flagell colpejat

Amor i odi als dits. Els tatuatges més populars de la munió que porta Josep Garganté són els mateixos de Robert Mitchum a La nit del caçador. Amor i odi són també les paraules que, inspirat en aquell diabòlic predicador de l'obra mestra de Charles Laughton, lluïa en sengles punys americans Radio Raheem, el personatge de Do the right thing a qui el grup de rock radical basc Negu Gorriak dedicaria una cançó, i que moria asfixiat a mans de la policia.

Garganté té al seu hiperactiu compte de Twitter un missatge amb la frase “només existeix un sentiment major que l'amor a la llibertat, que és l'odi a qui te la lleva”, atribuïda al Che –que també porta tatuat– i nega un vincle directe entre els tatuatges dels dits i els films esmentats, però el luctuós episodi del de Spike Lee lliga amb el discurs del cupaire, que no es cansa de denunciar suposats abusos policials. L'últim, patit en carn pròpia en forma de cop de porra, rematava diumenge la setmana gracienca de l'edil, vist en diverses protestes contra el desallotjament. És també l'última controvèrsia de les moltes protagonitzades per aquest conductor d'autobús que continua sent-ho, ara a temps parcial.

Garganté, primer a la CGT i des del 2012 a la Coordinadora Obrera Sindical, no ha deixat d'exercir de flagell sindical de la direcció de TMB, i ara ho és també d'Ada Colau. L'entrada a l'Ajuntament no ha amortit el seu activisme, actitud que contraposa a la de BComú, a qui acusa d'haver traït el discurs rupturista amb què va assolir l'alcaldia. Garganté és una figura incòmoda per al govern municipal no només per extravagàncies com ara el llançament de bitllets falsos en el ple dels Jocs d'hivern o el seu alineament sense fissures amb els vaguistes de metro i bus. L'altra gran topada que ha tingut amb la policia, els intents que el metge que havia atès un manter canviés l'informe per afegir-hi la versió del ferit, que atribuïa les lesions a la Urbana, va servir a l'oposició per burxar en un dels punts més febles de l'executiu, la seva relació amb el cos policial. Garganté, condemnat per haver trencat una càmera en la vaga general de 2010 i acusat ara d'un delicte lleu de coaccions, duia en el ple de divendres una samarreta amb un Mickey Mouse amb cara de Colau i les sigles ACAB, que poden significar “Ada Colau alcaldessa de Barcelona”, com deia la samarreta, però remeten al lema punkAll cops are bastards” (“tots els policies són uns cabrons”). Fins i tot entre els seus va provocar coïssor: “La samarreta del meu company Garganté és absolutament un gest fora de lloc; no el comparteixo”, deia el mateix divendres la diputada de la CUP Gabriela Serra al Twitter. No faltaven ni 48 hores per al cop de porra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva