Societat

L'OMS promou l'empaquetatge neutre del tabac

La mesura, que redueix la demanda i baixa el consum, ja s'aplica en països com Austràlia, França i el Regne Unit

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va advocar ahir, Dia Mundial Sense Tabac, per la generalització de l'empaquetatge neutre –per tant, sense marca– del tabac, una opció que, segons afirmen, redueix la demanda d'aquest producte, en baixa el consum i “salva vides”. L'OMS va aprofitar la diada d'ahir per llançar la campanya Prepara't per a l'empaquetat neutre, que inclou una guia que proporciona als governs orientació per aplicar la mesura. Aquesta restringeix l'ús de logotips, colors i imatges de la marca, i només permet que aquesta i la informació sobre el tipus de tabac hi apareguin de manera molt reduïda i amb una tipologia de lletra idèntica per a totes les companyies. En canvi, el paquet està quasi totalment cobert per imatges que alerten dels efectes del consum.

El desembre del 2012, Austràlia es va convertir en el primer país a implementar plenament l'empaquetatge neutre. Des del 20 de maig, la mesura s'aplica també a França i al Regne Unit, mentre que Irlanda, Nova Zelanda, Noruega, Xile, Sud-àfrica i Panamà ja han anunciat que ben aviat també aplicaran la mesura, segons han anunciat recentment.

Des de fa temps, l'OMS recomana l'empaquetatge neutre com a part d'una estratègia integral de control del tabac que inclou també l'ús d'advertències sanitàries gràfiques grans i la prohibició integral de la publicitat, promoció i patrocini del tabac.

Segons l'estudi del cas australià, entre el desembre del 2012 i el setembre del 2015 hi va haver un descens addicional de dos punts en el consum de tabac en la població de 14 anys o més. Això equival a més de cent mil persones que van deixar de fumar durant aquest període. “Encara no sabem l'impacte total d'aquesta mesura, perquè són polítiques a llarg termini, però sabem que creixerà a mesura que passin els anys”, va dir ahir en roda de premsa Benn McGrady, expert de l'OMS en polítiques contra el consum de tabac.

L'anunci de l'OMS va ser secundat ahir per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) espanyola, que va reclamar que la mesura s'apliqui també ben aviat a l'Estat espanyol. “Espanya s'ha adherit al conveni marc sobre control del tabaquisme de l'OMS, que inclou la promoció de l'empaquetatge neutre del tabac, però per desgràcia no està complint els seus compromisos”, va dir l'OCU en un comunitat de premsa fet públic ahir. Els consumidors també van insistir que s'impedeixi als establiments que desobeeixin la llei instal·lant terrasses tancades on es permet fumar. Segons un estudi de l'OCU, un 87% de les terrasses espanyoles incompleixen la llei.

LA XIFRA

100.000
fumadors
van deixar el tabac a Austràlia després que s'apliqués la mesura el 2012.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona