Societat

Amnistia Internacional veu ineficaç i arbitrari el sistema d'asil espanyol

L'ONG demana al govern que l'adeqüi als estàndards internacionals i denuncia diferent tracte segons les nacionalitats dels qui arriben

“Un sistema discriminatori, arbitrari, obsolet i ineficaç que pot portar les persones a la indigència a mitjà termini.” Així descriu Amnistia Internacional el sistema d'acolliment i asil a l'Estat espanyol. En un informe titulat L'asil a Espanya: un sistema poc acollidor, l'ONG demana al govern espanyol mesures concretes per reformar el sistema, que no s'adequa als estàndards internacionals ni al suport social que hi ha per acollir-los, denuncien.

“Espanya no està donant la benvinguda que es mereixen les persones que fugen de la guerra i la persecució de manera que puguin accedir a un acolliment digne, a un procediment d'asil just i efectiu i a la seva plena integració”, assegura Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional a l'Estat espanyol. “Tant les persones que arriben per Ceuta i Melilla i que es troben als llimbs pel que fa al seu dret de lliure circulació a la península, com aquells que arriben per altres vies de manera espontània, o els pocs que el govern porta, tenen una cosa en comú: les dificultats que es troben per tenir un acolliment digne i per a la seva posterior integració al país”, afirma Beltrán.

Amnistia Internacional denuncia que algunes nacionalitats tenen més dificultats per tirar endavant les seves peticions d'asil o, fins i tot, per accedir-hi. Es tracta principalment de refugiats procedents d'Àfrica, els expedients dels quals es resolen molt més lentament que els dels altres continents.

A tot això, segons Amnistia Internacional, s'hi hauria d'afegir un “criteri de prudència” que aplica l'Estat i que no s'avé amb les normes internacionals dels drets humans, segons el qual moltes peticions no s'atenen en espera que la situació en els països d'origen millori.

Un campament humanitari a París

L'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, va anunciar ahir l'obertura imminent a la capital francesa d'un “campament humanitari” per a refugiats ajustat a les normes de les Nacions Unides, amb el qual vol afrontar la crisi migratòria i dels refugiats. “És l'hora de passar a la velocitat superior i d'aportar respostes”, va dir Hidalgo en un torn de premsa ahir al matí, durant el qual va avançar que l'Ajuntament està examinant com obrir aquest campament com abans millor, tot i que segurament no serà realitat fins d'aquí a un mes i mig. Segons Hidalgo, cal acollir els refugiats de manera “digna” i que hi hagi un lloc “identificat” on aquestes persones es puguin adreçar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia