Societat

política municipal

memòria històrica

El monument franquista d'Argentona, a debat al ple

ERC, al govern, hi presentarà un text per demanar la retirada del monòlit

El consistori no té previst seguir el model de Tortosa i el cas no se sotmetrà a consulta

Arran del cas de Tortosa, la situació dels monuments i símbols de l'època franquista a l'espai públic torna a generar debat. Precisament això és el que vol ERC d'Argentona, un dels socis del govern format per la CUP, el PSC i ICV, que ha anunciat que en el ple ordinari vinent, previst per dilluns que ve, presentarà una moció per demanar la retirada de l'únic monument d'herència franquista que encara es conserva al municipi.

“És una qüestió de principis el fet de voler eliminar els símbols feixistes que encara queden”, va explicar el primer tinent d'alcalde d'Argentona, el republicà Pere Móra. En aquest sentit, el text que presentaran els republicans a la sessió plenària explica que aquest monument en concret “es va inaugurar just acabada la guerra, al costat de l'església, i contenia una placa amb noms, una inscripció d'exaltació feixista i una creu”. No obstant això, en la moció es reconeix que amb l'arribada de la democràcia “es va intentar reconvertir en un monument de record a totes les víctimes, retirant la placa i canviant la inscripció, però mantenint la simbologia de la creu i l'emplaçament, que el lliguen inequívocament al seu origen, cosa que constitueix una victòria del objectius de qui el va promoure i una humiliació a les seves víctimes”. Finalment, el text també advoca perquè l'Ajuntament retiri “les plaques feixistes del Ministeri de l'Habitatge” que encara es conserven en alguns edificis. Tot i la voluntat d'ERC que l'afer es debati en el ple, de moment no es preveu la possibilitat de fer cap consulta a la població sobre aquest afer com la que recentment s'ha fet a Tortosa. “Encara no s'ha decidit què en farem, ja que el monòlit no té cap valor artístic, però sí que s'haurà de documentar”, va afegir Móra, que es va voler emparar en la llei de la memòria històrica, que ordena la retirada de tots els símbols i monuments públics que honorin o recordin al franquisme, exaltin l'aixecament militar i la Guerra Civil.

Aquest monument en qüestió està instal·lat a les escales que pugen des del centre parroquial fins a l'església del municipi.

LA FRASE

És una qüestió de principis el fet de voler eliminar els símbols feixistes que encara queden
Pere Móra
Primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament d'Argentona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses