Societat

política municipal

el desallotjament del barri de gràcia

Colau descarta la compra del local desallotjat de Gràcia

El govern municipal havia llançat hores abans la idea, rebuda amb crítiques per tota l'oposició

L'executiu al·lega que el preu, superior al mig milió d'euros, fa inassumible l'operació, i torna a proposar als ocupes anar a un altre espai

El govern de Barcelona va descartar ahir la compra del local desallotjat de Gràcia poques hores després d'haver llançat la proposta, que li va valdre al govern d'Ada Colau crítiques de tota l'oposició. Abandonada la idea amb l'argument que el preu, que no es va concretar però que seria superior al mig milió d'euros, és inassumible, el govern municipal va insistir a oferir als ocupes un altre espai on continuar desenvolupant les activitats socials que duien a terme al denominat Banc Expropiat, opció que el col·lectiu ha rebutjat sempre i que va descartar de forma explícita divendres.

L'episodi de l'intent de resoldre la situació amb una adquisició del local va ser tan breu com rocambolesca. Dilluns, Colau va dir que no descartava res i que hi podria haver alguna proposta sobre la taula per desencallar la situació en breu. La proposta va arribar ahir al matí en un debat a BTV en què la tinenta d'alcalde Laia Ortiz va dir que la compra de l'immoble “podria ser una sortida” sempre que el propietari, l'empresari Manuel Bravo, que havia adquirit el local “a un preu de saldo”, segons ella, s'avingués a “un preu raonable” del qual es descomptessin els 65.000 euros que ja li havia pagat en concepte de lloguer el govern de Xavier Trias. El que no farà l'Ajuntament en cap cas és contribuir “a fomentar l'especulació” amb diners públics, va matisar.

A Ortiz, que va revelar que el consistori va tenir dilluns un primer contacte amb el propietari, li van caure crítiques dels representants de tota la oposició, presents en el programa. Les més dures, les de la portaveu del PP, Àngels Esteller, que va considerar “gravíssim” que el govern es mostrés disposat a comprar un edifici per regalar-lo als ocupes”, i les del convergent Joaquim Forn: “Troben inconcebible que es pagués un lloguer per guanyar temps per trobar una solució i ara volen comprar.” La tinenta d'alcalde no va aconseguir la complicitat ni de la CUP, que va qüestionar la idoneïtat del pla perquè l'ocupació de l'antiga seu de Caixa Tarragona “és un acte polític”, va recordar.

No havien passat ni tres hores quan va comparèixer el regidor de Gràcia, Eloi Badia, a esmenar la plana. Segons ell, la proposta no era que l'Ajuntament comprés el local, sinó que fes d'avalador en alguna fórmula en què fos la “iniciativa ciutadana” la que permetés l'adquisició del local. En tot cas, l'operació havia estat descartada, va explicar, perquè dilluns mateix el propietari havia fixat el valor del local en més de mig milió d'euros, un preu “inassumible”, va dir el regidor. La quantitat no és el preu de mercat, sinó el que Bravo va pagar per l'immoble, aquell “preu de saldo” al qual es referia Ortiz i que l'edil gracienc, en canvi, va qualificar de “desorbitat”.

Així les coses, la nova proposta del consistori és la que sempre ha estat sobre la taula, i la que els ocupes sempre han rebutjat: buscar un altre espai on es pugui continuar l'activitat que es feia a l'immoble desallotjat fa deu dies. Badia, però, es va mostrar confiat que s'ho repensin.

Deslleialtat institucional

L'Ajuntament va intercanviar ahir retrets amb la Generalitat. Ortiz va qualificar de “deslleialtat institucional” que el conseller d'Interior no hagués trucat al govern de Barcelona abans d'executar el desallotjament –que sí que es va comunicar a la Guàrdia Urbana, com està establert–, i que aquest es fes el dia de la presentació del pla director de la urbana i 24 hores abans de l'aniversari del de Can Vies, tot i que hi havia 61 dies per executar-lo, i va insinuar que la coincidència no va ser casual. “Hi ha massa indicis que es vol utilitzar el Banc Expropiat com una forma de desgast polític”, va dir. La portaveu de l'executiu català, Neus Munté, va instar l'alcaldessa a “liderar” i a “prendre decisions” en lloc de “repartir responsabilitats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia