Societat

Clam dels alcaldes per una renda garantida ciutadana

Una cinquantena d'ajuntaments d'esquerres demanen que el Parlament tramiti la ILP de la renda mínima

Lamenten les suspensions del TC de les lleis d'habitatge i de pobresa energètica

“Urgeix el dret de la renda garantida de ciutadania per superar la pobresa a Catalunya.” Així es titula la declaració que les alcaldesses de Castelldefels, Candela López, i de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, i la tinenta d'alcaldia de Barcelona, Laia Ortiz, van llegir ahir per cloure l'acte en suport del dret de la renda bàsica assegurada. El manifest ha estat signat per una cinquantena d'alcaldes, la majoria de l'àrea metropolitana i dels grups polítics del PSC, ICV i En Comú Podem, i insta el Parlament a tramitar la iniciativa legal popular (ILP) que defensa aquest dret.

A l'acte, convocat per la comissió promotora de la Renda Garantida per la Ciutadania (RGC) van ser-hi presents molts dels alcaldes dels municipis que han presentat mocions de suport a aquesta proposta de llei. La idea és que tots els catalans que no tenen ingressos comptin, com a mínim, amb 664 euros mensuals. Presentades pels secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya, Joan Carles Gallego i Camil Ros, van intervenir les tres alcaldesses, que van coincidir a defensar aquest dret, que, com Candela López va assegurar, és necessari per afrontar la pobresa “estructural” i “hereditària” que moltes persones pateixen com a conseqüència de les retallades aplicades a les polítiques anteriors. Totes les alcaldesses, incloent-hi la de Badalona, Dolors Sabater, que va intervenir via Skype, van advertir que els ajuntaments estan desemparats legalment i financera per poder ajudar la societat. I per aquest motiu totes van demanar al Parlament que actués amb urgència i tramités a la ILP. “Requerim respostes de país”, va reivindicar l'alcaldessa de Santa Coloma, que també va dir que estan oberts al debat sobre les esmenes a la llei.

Les ponents també van lamentar la suspensió cautelar que ahir el TC va aplicar sobre dos articles, “fonamentals” per Parlón, de la llei d'emergència habitacional. “En la lluita contra la pobresa no s'entén de competències”, va afegir-hi Ortiz.

Finalment, el portaveu de la comissió per la RGC, Diosdado Toledano, va sentenciar que no deixaran que “la gent mori de gana” i va explicar que, si es compta la població dels municipis a favor del dret de la renda bàsica, la suma representa el 60% de tota la societat catalana.

LES FRASES

Hem de requerir al Parlament que estigui a l'altura d'aquesta necessitat
Dolors Sabater
alcaldessa de Badalona
En la lluita contra la pobresa no s'entén de competències
Laia Ortiz
tinenta d'alcalde de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona