Societat

Alerta pels pocs mitjans en salut mental infantil

Un estudi denuncia una atenció desigual en funció del territori

Demanen més coordinació i més recursos

“Un llit d'hospital és molt més car que una actuació preventiva a l'escola.” La frase, prou explícita, és de Rosa Coscolla, cap d'innovació i metodologia de consultoria i estudis de la Fundació Pere Tarrés. Ella i Marta Poll, directora de la Federació Salut Mental de Catalunya, han elaborat un estudi que pretén alertar de la necessitat urgent de destinar més recursos a a prevenir i detectar problemàtiques de salut mental en nens i adolescents.

L'informe, presentat ahir, ha servit per posar sobre la taula el viacrucis que pateixen moltes famílies que tenen un nen amb algun problema de salut mental. “Tenen poc acompanyament i una manca d'orientació clara, i generalment van picant portes i són elles les que finalment s'han de buscar la vida”, comenta Marta Poll.

Per poder fer l'informe, les autores han dut a terme una àmplia recerca d'informació. Aquesta ha estat la primera dificultat perquè aquí, a Catalunya, segons denuncien, “les dades són parcials i molt fragmentades”.

Però el que sí que han aconseguit descriure és el model psicosocial actual, basat sobretot en l'atenció ambulatòria i el tractament clínic d'alguns diagnòstics, com és el cas del trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH). “El que cal és un treball integrat, coordinat i d'acompanyament, i això és el que no es fa. S'atén els nens de forma parcel·lada”, subratlla Poll.

El retrat és demolidor. Les famílies no tenen prou suport, falten centres de dia, a les escoles no hi ha monitors suficients per atendre els nens amb necessitats especials, els centres de salut mental estan saturats i, a més a més, “no hi ha planificació”, cosa que implica un desequilibri territorial en l'atenció als infants. “Això vol dir que depèn d'on vius pots tenir un servei d'acompanyament i que en unes altres zones aquest servei és molt minso.” També la classe social és determinant. Els fills de les famílies amb menys recursos tenen el doble de risc de patir un trastorn mental.

LA XIFRA

75
per cent
dels trastorns mentals comencen abans dels 18 anys, segons l'Organització Mundial de la Salut.

El doble de nens atesos que fa deu anys

L'any 2015, els centres de salut mental de Catalunya van atendre un total de 38.927 infants, més d'un 9% de la població de referència. Això vol dir un de cada deu nens d'entre 0 i 6 anys. Al llarg dels anys la demanda ha anat creixent, fins al punt que actualment els centres estan saturats perquè han d'assumir el doble de persones que fa deu anys.

Un de cada vuit nens atesos pateix un trastorn mental greu, una proporció que, segons recull l'informe, ha augmentat un 53% en els últims cinc anys. Les dues autores asseguren que actualment existeix “una saturació dels serveis de salut mental, no només per falta de recursos, sinó també per una excessiva burocratització i protocol·lització que limita la disponibilitat dels professionals. Davant aquesta realitat, el president de la Federació Salut Mental de Catalunya, Israel Molinero, ha lamentat que el govern només destini el 4% del pressupost a la salut mental, quan “només amb el 5% d'inversió es notaria, i molt”.

La Unesco recomana un psicopedagog per cada 250 alumnes. A Catalunya n'hi ha un per cada 614.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona