Societat

societat

Els col·lectius Trans reclamen a Salut que no els tracti de malalts

La Verònica González va néixer home, però des de ben petita va sentir que era una dona. Ara, amb 53 anys, i després de portar el seu cas al Síndic de Greuges, ha aconseguit que el Departament de Salut li comuniqui que finalment l'operaran per modificar-li els genitals. Ha estat una lluita llarga i duríssima que ha servit perquè els col·lectius de transsexuals coneguin alguns dels criteris que es fan servir a la unitat d'identitat de gènere de l'hospital Clínic per decidir si una persona pot seguir un tractament hormonal o pot ser operada. En el seu cas, l'argument, ara rectificat, va ser que “no tenia prou suport familiar, no treballava i tenia pocs recursos econòmics”.

Abans-d'ahir, la Verònica va rebre la notícia que l'operarien al setembre i ahir va anar al Parlament especialment emocionada. Formava part de la plataforma de col·lectius Trans que s'han unit per presentar una queixa sobre com són tractats a la sanitat pública i per exigir d'una vegada un “nou paradigma” en el sistema de salut que deixi d'estigmatitzar-los i de definir-los com a persones amb un trastorn psiquiàtric. Estan cansats de no ser escoltats, que els diguin com han de ser i que els avaluïn prenent com a base tests uniformadors que no s'ajusten a la realitat. “No necessitem que ens tutelin. La nostra identitat només la sabem nosaltres. Volem que ens acompanyin en lloc de posar-nos més dificultats”, declarava ahir l'Àlex, activista de Trans, que assegura que la unitat del Clínic aplica protocols rígids i obsolets que tracten la transsexualitat com una patologia en lloc de com una “diversitat de gènere mes”.

Tots els grups parlamentaris han donat suport a la proposta, que també implica el desenvolupament de la llei d'igualtat de gènere aprovada pel Parlament l'octubre del 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia