Societat

Societat

Comença la #Ravalució contra els estereotips

Els joves del Raval de Barcelona promouen una campanya a les xarxes socials contra els estereotips relacionats amb el barri

El col·lectiu participarà en l'organització de la festa major amb activitats contra el racisme i el classisme

Un grup de joves del Raval de Barcelona han impulsat una campanya per posar fi als estereotips racistes i classistes que la població de la capital catalana relaciona amb els veïns del barri. El projecte, conegut com a #Ravalució, té el suport del Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI). La iniciativa consisteix a escampar vídeos i fotografies per les xarxes socials en els quals es mostren persones que ensenyen una cartolina amb una frase que trenca els prejudicis que la societat acostuma a associar amb els joves i immigrants del Raval.

La proposta va néixer el mes de març després d'una enquesta de Petjada Jove, un grup de voluntariat local de l'SCI que treballa per la inclusió social i la participació juvenil. L'associació va preguntar a les persones d'entre 15 i 25 anys que viuen al barri quins problemes els afectaven i els joves van respondre que volien lluitar contra els estereotips. La tècnica de participació de l'entitat, Elisabet Puigdollers, explica que van optar per promoure dinàmiques per fer front al racisme i al classisme i que, en una d'aquestes reunions, va sorgir la idea que ha fructificat en la campanya #Ravalució.

Una trentena de joves que provenen de casals i entitats del barri del Raval ja s'han unit al projecte, però moltes persones que hi participen també viuen en altres barris de Barcelona. La primera prova de foc del col·lectiu van ser les activitats preparades per la diada de Sant Jordi, en què van posar una parada de roses i van donar a conèixer la iniciativa als veïns, que van acollir de manera molt positiva la proposta. La Rosario, una de les noies que participen en la iniciativa, assegura que van optar per una campanya a les xarxes socials perquè és un espai que “crida més l'atenció als joves” i també que els vídeos acompanyats de música que presenten els donen visibilitat.

De moment, el col·lectiu es mostra molt satisfet de la rebuda que ha tingut la iniciativa i sobretot del suport que els han manifestat altres associacions d'arreu de Catalunya. La Carla, una altra de les noies promotores del projecte, assegura que estan oberts a col·laborar amb altres organitzacions del barri i també amb associacions contra el racisme i la xenofòbia. A més, l'Ajuntament de Barcelona s'ha interessat per la iniciativa i el grup ja s'ha reunit amb la regidora del districte, Gala Pin, per valorar com poden col·laborar amb el consistori.

Més enllà dels continguts penjats a les xarxes, el col·lectiu també s'ha implicat en l'organització de la Nit Jove de la festa major del Raval, que se celebrarà el proper 16 de juliol. El grup col·laborarà amb les altres associacions que formen l'anomenada Taula Jove ja que consideren que és una bona manera de fer arribar el missatge.

Si les dues iniciatives que tenen en marxa el grup de joves del Raval funcionen, des de Petjada Jove confien que el projecte tiri endavant i s'expandeixi. El col·lectiu vol demostrar que els nois i noies que hi participen són joves compromesos i crítics, però sobretot volen anunciar que la #Ravalució tot just acaba de començar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Mor el figuerenc i activista cultural Josep Maria Ortega

SOCIETAT

El ple de Girona enterra el projecte del centre Bloom

girona
irlanda del nord

Un tribunal anul·la parts de la reforma migratòria de Sunak

barcelona
transports

15 milions i dos mesos de talls per arreglar el robatori de coure

barcelona
societat

Detinguts tres homes que cultivaven més de 3.100 plantes de marihuana a Tivissa

Barcelona

Condemnen els membres d’una xarxa de prostitució a diverses penes presó

barcelona
infraestructures

Aigües de Mataró renova la xarxa de cinc carrers del barri de Cirera

Mataró
societat

Desconvocada la vaga de Nestlé després d’aconseguir millores al conveni

girona
societat

Vic condemna “rotundament” el presumpte feminicidi d’una dona a la ciutat

barcelona