Societat

Societat

Els records entorn d'una gran fàbrica oblidada

Un llibre recull les vivències dels treballadors de la companyia automobilística Hispano-Suiza durant la Guerra Civil a la capital catalana

L'Ajuntament de Barcelona ha subvencionat la publicació, molt ben acollida entre els veïns de Sant Andreu i la Sagrera

“Volia explicarels errors que es van cometre en aquella època perquè, espero, no es repeteixin”

Rememorar les històries viscudes en una fàbrica situada entre els barris de Sant Andreu i la Sagrera de Barcelona durant una època convulsa com la que va envoltar la Guerra Civil espanyola. Donar valor a la tasca de la Hispano-Suiza, una empresa automobilística descendent de la primera indústria del motor a l'Estat espanyol que es va convertir un referent en l'àmbit internacional durant els inicis del segle XX. Homenatjar la vida de la família del caixer de la companyia per exemplificar les situacions que es van viure a l'interior i a l'exterior de les parets de la fàbrica. Amb aquestes intencions Joaquim Corral va escriure El caixer de la ««Hispano»». Vida, treball i mort en una gran indústria de guerra catalana (1936-1939), una història plena de conflictes, repressió i crims complementada amb fotografies i documents històrics de l'època que li concedeixen un elevat valor documental.

El llibre presenta un relat que es mou entre una biografia de la figura del caixer de l'empresa Aurelià Corral i una crònica històrica de la situació de la companyia durant les setmanes prèvies, durant i posteriors a la Guerra Civil. L'autor, nét del caixer protagonista de la història, explica que la idea de publicar un document d'aquestes característiques va sorgir gràcies a una xerrada que va dur a terme per a l'Associació d'Estudis Històrics d'Automoció. La presentació li va permetre trobar, per casualitat, uns textos en forma de diari escrits vuitanta anys enrere pel seu avi que el van motivar a escriure el llibre.

Tot i ser una publicació cara pel tractament treballat amb imatges, documents gràfics i peus de pàgina que faciliten la comprensió al lector i demostren la recerca realitzada per l'autor, el suport de l'Ajuntament de Barcelona va resultar clau per convertir el desig de Joaquim Corral en realitat.
El canvi de govern al consistori va aturar el projecte durant uns mesos però finalment la regidora del districte va aprovar la subvenció. Corral assegura que els barcelonins es mereixien un
llibre que recordés la història d'una fàbrica que, en temps de guerra, es va especialitzar en els motors d'aviació i “va canviar la dinàmica de la Primera Guerra Mundial”.

L'autor es mostra satisfet de l'acollida que ha tingut el llibre en la població dels dos barris on encara es troben les instal·lacions de la companyia i, fins i tot, va quedar impressionat per l'interès que va suscitar la presentació a l'auditori del centre cultural Can Fabra, el 19 de maig. La desconeixença dels veïns sobre la història d'una empresa fonamental en la transformació d'un espai de pagesia en una zona industrial desconcerta Corral, a qui també sorprèn que els lectors l'acusin de partidista. “Volia explicar els errors que es van cometre durant aquella època perquè espero que no es repeteixin”, va explicar l'autor i va alertar que al bàndol franquista segur que es cometien crims més greus.

El caixer de la ««Hispano»»
és un recull d'anècdotes d'una família que va treballar en una fàbrica automobilística que ha quedat pràcticament en l'oblit, però que va vertebrar la vida dels barris de Sant Andreu i la Sagrera fins a l'acabament de la Guerra Civil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella