Societat

El blat de moro escairat, un reclam turístic al Berguedà

La comarca vol explotar encara més el producte i vol convertir-lo en un distintiu gastronòmic de la zona

El blat de moro escairat, un producte típicament berguedà, ha de ser un reclam turístic. Aquesta és la idea amb què treballa el Berguedà, fer que aquest producte doni un distintiu gastronòmic més a la comarca, com ja ho fan els bolets, i que es desestacionalitzi i no només es relacioni amb les dates nadalenques, quan moltes famílies berguedans cuinen i degusten escudella de blat de moro escairat.

Amb aquest objectiu, la Fundació Alícia, a Sant Benet de Bages, ha elaborat un treball que inclou la creació de diverses receptes per valoritzar el blat de moro escairat i aconseguir que els restauradors de la comarca l'incloguin a la carta dels seus negocis. Segons Remei Escolies, del restaurant Els Roures, si els restauradors ens ho creiem, el podem arribar a convertir en un reclam gastronòmic”. I és que permet moltes preparacions innovadores, i per això es vol potenciar el seu consum. “més enllà de l'escudella, el blat de moro escairat té moltes possibilitats: una amanida de blat de moro escairat marinat i amb pera confitada, una crema de blat de moro escairat amb bolets de primavera i, fins i tot, postres de tota mena”, va afegir Escolies. Un vintena de restauradors i productors del Berguedà van assistir dimarts passat a la presentació del treball.

Un cereal del Berguedà

El conreu de blat de moro escairat es remunta al segle XVIII. Té un color blanc que s'aconsegueix mitjançant el procés d'escairar, és a dir, de pelar o treure la pellofa al cereal en molins especialitzats. S'obté de la manipulació d'una varietat antiga de blat de moro que únicament es conrea al Berguedà i de la qual no es coneix l'origen. Per consumir-lo, cal posar el gra en remull el dia abans i rentar-lo amb aigua abundant abans de coure'l. Tot i que la temporada de la collita és al juliol i mig agost, se'n pot trobar tot l'any, ja que es conserva bé.

Actualment, al Berguedà hi ha tres escairadors en actiu. Un d'ells és Albert Canal, que afirma que, en una campanya bona com l'actual, amb força pluja, pot arribar a collir uns 3.000 quilos de blat. En canvi, en una temporada dolenta la quantitat és molt menor i costa arribar als 300. El preu mitjà d'aquest blat, comprat directament al productor, és d'aproximadament tres euros el quilo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia