Societat

“No tenim cap certesa que un enterovirus hagi causat la mort a un nen a Mataró”

Salut explica que el menor de dos anys tenia el virus però que no presentava els símptomes de la resta d'afectats

Assegura que el brot “s'està acabant”

Un nen de dos anys i onze mesos va morir diumenge de manera fulminant a l'hospital de Mataró. Va ingressar amb vòmits i una disminució del nivell de consciència, i al cap de poques hores va tenir una aturada cardíaca que el personal mèdic no va aconseguir remuntar. La notícia de la seva mort, quan encara hi ha tretze menors de sis anys ingressats en centres hospitalaris, quatre d'ells a cures intensives, va fer disparar ahir totes les alarmes i en un primer moment es va atribuir al brot d'enterovirus que fins ara ha causat problemes neurològics a 99 nens.

Però a mitja tarda el sotsdirector de CatSalut, Josep Maria Argimon, acompanyat del secretari de Salut Pública, Joan Guix, i el cap de pediatria de l'hospital Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo, van comparèixer davant els mitjans de comunicació per afirmar que no és clar que el nen morís per la infecció d'un enterovirus. “Presentava una simptomatologia clínica molt inespecífica, no tenia rombencefalitis”, va assegurar Argimon, per subratllar a continuació: “No tenim cap certesa que hi hagi una relació causa-efecte entre l'enterovirus i el tràgic desenllaç.”

El que sí que té clar Salut és que el nen, que vivia a Premià de Mar, tenia un enterovirus. Ahir mateix van rebre els resultats de l'analítica, que ho confirmaven. “Segurament serà l'A-71, que és el que corre ara”, va precisar Argimon. Però van insistir que el fet de tenir-ho no vol dir que l'enterovirus sigui el causant de la mort. “No necessàriament ha de ser la causa de la mort. És un virus que circula i, si prenguéssim mostres als nens que passen pel carrer, en molts d'ells sortiria un enterovirus”, va destacar Argimon, que assegura que en aquest cas l'enterovirus “ha estat una troballa” perquè precisament els símptomes que presentava el nen, que tres o quatre hores abans d'ingressar a l'hospital havia estat atès al CAP per vòmits, no coincideixen amb els que provoca l'enterovirus A-71.

El primer cas d'alteracions neurològiques per enterovirus es va registrar el 13 d'abril. Va ser excepcionalment greu perquè el nen va arribar amb una aturada cardíaca i va haver de ser reanimat. Però tant aquest cas com el centenar que s'han produït després tenien en comú que l'enterovirus afectava una part del tronc cerebral –rombencefalitis– que provoca problemes per respirar, empassar, parlar i, en casos extrems, patologies cardíaques.

La diferència d'aquest últim cas és que, tot i haver-hi enterovirus, no hi ha hagut inflamació del tronc cerebral, justament al contrari del que va passar amb la nena morta a Tarragona, on sí que quadraven les manifestacions clíniques però les mostres d'enterovirus van donar negatives. Salut no ha tingut en compte cap dels dos casos a l'hora d'actualitzar les xifres d'afectats pel brot d'enterovirus.

El doctor Rodrigo va donar un missatge per alleugerir la preocupació dels pares. “El nombre de casos ha disminuït moltíssim. Tranquils, que això s'està acabant.”

LES XIFRES

99
nens
han tingut problemes neurològics de gravetat a causa d'un enterovirus, segurament l'A-71.
4
menors
dels 13 que continuen ingressats es troben encara a la unitat de cures intensives.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona