Societat

Economia

Aliança per a la inserció laboral i social amb una granja de cargols

La iniciativa de Fundació Antiga Caixa Sabadell i CIPO dóna feina a una desena de persones amb discapacitat intel·lectual

És a l'Espai Natura, a Sabadell

“És un projecte d'emprenedoria amb un gran valor social.” Així defineix la iniciativa que s'ha posat en marxa a Sabadell el director de Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Jordi Sunyer. L'entitat sense ànim de lucre CIPO i la mateixa fundació han unit esforços per engegar una granja d'engreix de cargols a l'Espai Natura de la Masia de Can Deu que ja dóna feina a una desena de persones d'entre 30 i 45 anys amb discapacitat intel·lectual del centre ocupacional de l'associació i que té com a principal objectiu afavorir la inserció laboral i social del col·lectiu. En declaracions a l'agència ACN, el director de l'entitat, Xavier Martínez, explica que l'activitat permetrà de desenvolupar habilitats que no es poden treballar en l'espai tancat de l'entitat, per exemple millorar la psicomotricitat fina, aprendre a distingir mides i colors i millorar la coordinació entre la vista i les mans. “És un espai privilegiat a prop de la seu de CIPO i al mig de la natura”, hi afegeix Sunyer. La granja té una superfície de 1.500 metres quadrats a tocar de la masia–propietat de la fundació– i es va començar a construir a principi d'any. El director de la fundació destaca que el projecte està totalment integrat a la masia i que s'afegirà a l'oferta educativa que l'Espai Natura ofereix als infants que visiten el centre.

La intenció dels impulsors de la iniciativa és aconseguir una producció d'una tona de cargols anualment per comercialitzar-los en el sector de la restauració. Ja hi ha un contracte amb una empresa catalana, Cal Jep, que s'encarregarà de la distribució comercial dels cargols. Aquest primer any s'han posat 800.000 cargols, a la granja, que es podran recollir a l'octubre. De fet, el període d'engreix dels cargols comença entre el març i l'abril. Segons Sunyer, les dues entitats esperen amortitzar en dos o tres anys la inversió feta. Fins i tot, les dues entitats volen a llarg termini poder crear la seva pròpia marca i comercialitzar els cargols de la granja de Can Deu pel seu compte.

La fundació i CIPO ja col·laboren en altres àmbits. Així, per exemple, membres de l'entitat s'encarreguen de tenir cura diàriaments dels jardinets de la caixa, al centre de Sabadell. A més, persones de l'associació sense ànim de lucre s'ocupen de la neteja d'una part del bosc de Can Deu; en concret, de les zones amb més afluència de públic, com són l'aparcament de l'avinguda Matadepera i l'espai de Sant Julià. “Esperem que aquest projecte es consolidi i estem oberts a posar en marxa altres CIPO”, assegura Sunyer.

LA XIFRA

1
tona
de cargols és el que preveuen produir cada any a la granja. Després es comercialitzarà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia