Societat

opinió

@onsonlesdones, la constatació d'una discriminació

Massa sovint les dones apareixem al mitjans de comunicació en negatiu, protagonitzant notícies sobre les diferents manifestacions de violències masclistes i de forma particular quan anem sumant feminicidis. És que no hi ha notícies positives on apareguin dones? És que no hi ha dones que dirigeixin equips de recerca? És que no hi ha dones que teoritzin sobre política? És que no hi ha dones que sobresurtin en l'àmbit cultural? En el social? En l'esportiu? En l'econòmic? És que no hi ha dones que puguin opinar? Sí que n'hi ha, i moltes.

Cansades d'aquesta manca de representació, una cinquantena de dones ens hem unit de forma espontània per demostrar que aquesta realitat que mostren els mitjans no és reflex del món en què vivim. Volem desmuntar uns discursos massa trillats i farcits d'excuses recurrents que no només discriminen les dones sinó que no contribueixen a mostrar la pluralitat i la diversitat de la societat. I, en conseqüència, ens priven d'un saber indiscutible, el de les dones.

No és una guerra contra ningú. No volem fer fora ningú, no és restar sinó sumar. Com va dir la filòsofa Marina Garcés, el nostre desafiament és construir formes de vida assentades en la pluralitat, la cooperació, la reciprocitat i el compromís. No direm que les dones som millors que els homes, tot i que algunes ho poden ser. Però tampoc defensarem que tots els homes que copen els espais d'opinió dels mitjans són excel·lents. Darrere la sobrevaloració dels homes i d'allò que és masculí s'amaga, s'inferioritzen i s'infravaloren les dones i tot allò que és femení. I pensem que és de justícia constatar aquest desequilibri per promoure un canvi que beneficiï tota la societat.

Des d'@onsonlesdones no fem més que mostrar una realitat, i és que les dones estem infrarepresentades en els espais d'opinió dels mitjans. Se'ns nega la possibilitat d'opinar. I és cert, tenim una demanda. Volem ocupar l'espai que ens pertany com a ciutadanes, com a professionals i com a dones. I no és només un tema de quotes, que també, sinó que estem convençudes que un equilibri de gènere permet oferir una millor opinió perquè inclou pluralitat, diversitat i representativitat. Les opinions determinen les maneres com veiem el món i, en conseqüència, en com després prenem decisions col·lectives. Si oblidem l'opinió de la meitat de la ciutadania, la societat que construirem no serà representativa. Si obviem la diversitat, no podrem mostrar la riquesa de perspectives que ens fan més plurals, tolerants i compromeses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Fira de la Gamba de Palamós ven més de 20.000 tiquets

palamós

Els rectors, en contra de l’Estatut del Becari perquè “disminuirà l’oferta de pràctiques”

bARCELONA
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Ruixats a l’interior

Barcelona

Tres detinguts en una operació antidroga a Barcelona

barcelona

Un jove apunyalat i tres detinguts en un baralla a l’estació de Sabadell Sud

SABADELL

Activada l’alerta Inuncat per pluja intensa aquesta tarda

barcelona

Deu entitats reclamen mesures contra el canvi climàtic “basades en la ciència”

barcelona

L’Escala avala la gestió a la platja del Rec del Molí

l’escala

Reclamen connectar Girona, la Costa Brava, Banyoles i Olot amb tren-tram

girona