Societat

Els forenses catalans s'avenen a valorar la tortura

L'Institut de Medicina Legal de Catalunya actualitza i adapta els seus informes al protocol d'Istanbul, seguint la recomanació del Síndic

Els responsables mèdics de les presons comencen la formació

Els forenses catalans tornen a ser l'avantguarda, especialment a l'Estat espanyol. L'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) acaba d'editar el Protocol d'actuació medicoforense en casos d'al·legació de tortura o maltractament per part de persones privades de llibertat o sota custòdia policial, tal com el gener passat va recomanar-li el síndic de greuges per complir el protocol d'Istanbul perquè els seus informes s'ajustin als estàndards internacionals de qualitat en la documentació i la investigació.

El director de l'Institut de Medicina Legal, el doctor Jordi Medallo, juntament amb els doctors Elena Cano, Alexandre Xifró i Amadeo Pujol, són els autors del document, que a partir d'ara hauran d'utilitzar tot els forenses quan una persona els exposi que ha estat maltractada, o quan el mateix metge ho sospiti, o ho sol·licitin l'autoritat judicial o la fiscalia. La direcció de l'IMLCFC assegura que “s'ha cridat reiteradament l'atenció sobre les limitacions del vigent protocol espanyol d'assistència a la persona detinguda”. Hi afegeix que des de l'Institut “sempre s'ha estat sensible a aquesta problemàtica”, i des del 2007 es disposa d'un estudi sobre les morts en reduccions policials, actualitzat el 2013 i el 2015.

Amb tot, l'Institut de Medicina Legal admet que ha de disposar d'un “document tècnic actualitzat que reculli les directrius i s'adapti als estàndards internacionals”. El protocol dels forenses és una eina ben pràctica. Enumera mètodes físics de tortura, com ara impactes de porra; posicionals, asfíctics o per privació, com la de sons, coaccions, sexuals, etc. Amb una completa exploració, el metge ha de fer una valoració de si el que relata la persona “és compatible o no” amb maltractaments.

A grans trets, aquestes bases són les que explica Olga Casado, metgessa de família a Terrassa i col·laboradora del Mecanisme Català per la Prevenció de la Tortura, en les visites preventives a centres tancats. Casado i Jaume Saura, adjunt del síndic, van fer recentment una xerrada sobre prevenció de la tortura als responsables mèdics de les presons catalanes, que des del novembre del 2014 depenen de l'ICS. I, passat l'estiu, faran la formació a la resta de personal sanitari en els mateixos penals.

“Els metges no hem de fer judicis de certesa, sinó descriure amb detall les lesions, no només posar policontusions, i si allò concorda amb el que ens expliquen”, afirma la doctora Casado, que admet que entre els seus col·legues “hi ha una part de desídia i manca de formació”. També advoca perquè els reconeixements mèdics siguin “confidencials” i, si cal personal de seguretat al costat, que el metge n'indiqui els motius.

LA XIFRA

280
personal mèdic de presons
serà format per la Sindicatura per detectar casos de maltractament dels reclusos.

LA FRASE

La nuesa forçada és tortura; l'aïllament, també. Hi ha desídia entre els metges per fer els diagnòstics
Olga Casado
doctora del mecanisme català per la prevenció de la tortura


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona