Societat

SOCIETAT

Mataró passa revista a les escultures

L'Ajuntament aprova un pla per garantir la bona conservació d'aquests elements

El projecte s'executarà els pròxims quinze anys i costarà 148.000 euros

Amb l'objectiu de garantir el correcte estat de conservació de les escultures situades a l'espai públic de Mataró, l'Ajuntament ha aprovat un pla de manteniment específic per evitar que es degradin. El programa, que s'allargarà fins al 2031, quantifica l'import total necessari per tirar-lo endavant en poc més de 148.000 euros. La regidora de Via Pública, Núria Moreno (PSC), va explicar que la iniciativa dóna compliment a una proposta que es va formular fa dos anys en el Consell Municipal del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Mataró sobre la necessitat de disposar d'un inventari exhaustiu de totes les escultures existents a la ciutat i d'un pla de manteniment d'aquestes.

En aquest sentit, segons l'inventari, que ha elaborat la Unitat de Patrimoni Arquitectònic del Servei d'Urbanisme i Habitatge, la capital del Maresme disposa d'un total de setanta escultures repartides per diferents carrers, parcs i places. N'hi ha de dimensions enormes, com la Laia l'arquera, un dels símbols de la ciutat, però també de petites i que sovint passen més desapercebudes, com ara algunes plaques identificatives i d'homenatge. El treball també ha servit per identificar fins a nou xemeneies industrials que, pel fet que són uns elements singulars que donen compte del passat fabril de Mataró, també s'han volgut afegir al projecte de manteniment municipal.

El document recull informació sobre quatre escultures que ja han estat retirades per diferents motius, com ara la Matarona, que fins ara era a la plaça de França i que es va haver de retirar per les obres dels nous accessos a l'autopista C-32. Núria Moreno destaca que l'inventari ha permès disposar d'una fitxa per a cada escultura, amb el nom, el tipus de material amb el qual està fet, la ubicació, l'any i l'autor, a més d'una descripció física i les dimensions.

Un cop fet aquest treball, el Servei d'Espais Públics de l'Ajuntament ha estat l'encarregat de redactar el pla de manteniment amb l'objectiu de definir, valorar i periodificar les actuacions correctives o preventives que necessitin les escultures o els elements singulars. Tot i que el projecte es va aprovar per junta de govern, el darrer ple d'aquest mes de juny va donar compte de l'acord. Durant la sessió, el grup municipal d'ERC va voler felicitar tant CiU com el PSC per haver tirat endavant una iniciativa com aquesta. “A la llarga serà un estalvi important per a la ciutat”, va afegir-hi el portaveu republicà, Francesc Teixidó. De fet, el pressupost total del projecte s'anirà executant en un termini de fins a quinze anys perquè, segons Núria Moreno, aquests elements “requereixen un manteniment molt especial i acurat”.

LA XIFRA

70
escultures
té la ciutat de Mataró a l'espai públic, segons l'inventari elaborat des de l'Ajuntament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia