Societat

Salut

Investigació

Una microbiota pobra en nadons pot causar asma

Un estudi amb 5.000 nens identifica alteracions de quatre tipus de bacteris durant els cent primers dies de vida

Els experts recomanen limitar els antibiòtics

Cada cop és més clar que la microbiota, és a dir, els bilions de microorganismes –bacteris, virus i fongs– que colonitzen el nostre cos, modula el nostre sistema immunitari. El seu impacte és tan gran que
la desaparició o l'empobriment d'alguns bacteris pot tenir implicacions importants per a la salut i pot afectar fins i tot la resposta als tractaments contra la sida o el càncer.

Cosmocaixa va ser l'escenari ahir d'una trobada internacional sobre microbiota, convocada per B-Detate, una iniciativa de Biocat i l'Obra Social La Caixa. Es van donar a conèixer molts avenços, alguns encara no definitius, però també algunes novetats. Entre les quals, un estudi recent, liderat per Stuart Turvey, professor de pediatria de la Universitat de la Colúmbia Britànica (Canadà), que conclou que una microbiota intestinal amb un dèficit de quatre bacteris concrets durant els cent primers dies de vida pot augmentar el risc de desenvolupar asma. L'estudi ha fet el seguiment de 5.000 nens fins als sis anys i ha establert la relació entre les alteracions d'aquests quatre bacteris i l'aparició de l'asma. La hipòtesi és que, amb un suplement d'aquests bacteris concrets, es pot prevenir l'aparició de l'asma. Mentre s'avança en aquestes investigacions, els experts tenen clar que “cal controlar l'administració d'antibiòtics, perquè són un factor de risc”, va destacar Turvey.

Kjersti Aagaard, la primera investigadora que ha identificat una comunitat de bacteris a la placenta, un òrgan que fins ara es pensava que era estèril, va explicar que hi ha una diferència en la flora intestinal entre els nens que neixen via vaginal i els que ho fan per cesària. Tenen una microbiota diferent, però aquestes diferències desapareixen al cap de sis setmanes. Aagaard també va reconèixer que hi pot haver una relació entre la microbiota oral de la mare i alguns parts prematurs.

LA XIFRA

5.000
nens
han estat objecte de l'estudi que ha conclòs que hi pot haver una relació entre el dèficit d'alguns bacteris i l'asma.

Femta per revertir la diarrea

Els investigadors no només veuen que els primers anys de vida són una oportunitat per introduir canvis en la microbiota que puguin prevenir futurs problemes de salut associats a un ecosistema bacterià poc ric i divers. En els últims anys també s'estan dissenyant tractaments per modificar la microbiota de persones adultes com ara el trasplantament de femta, que està resultant una estratègia molt eficaç per revertir la diarrea en qüestió d'hores.

Els probiòtics són una altra línia d'investigació, tot i que la professora Kjersti Aagaard va advertir ahir que “els que es poden comprar en una botiga poden no tenir els bacteris que una persona necessita”.

Algunes investigacions també assenyalen una vinculació entre la presència d'alguns bacteris a la flora intestinal i la resposta a un tractament oncològic amb quimioteràpia. I ja s'ha començat a parlar d'un concepte nou, els oncomicrobiòtics, probiòtics que s'utilitzarien en oncologia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES