Societat

DIES DE VI I ROSES

Triomfa la roba d'home valenciana

Els creadors de moda masculina Pablo Puig (Blame Label) i Miquel Suay guanyen el 080
Els editors Lynn Yaeger i Mickey Boardman parlen d'estil, de Michelle Obama i de Cunningham

“Quan era una nena no sabia quina feina faria, però sí tenia clar el look que volia”, diu l'experta en moda Lynn Yaeger, convidada especial de la 080 Barcelona Fashion. I el seu aspecte va anar evolucionant fins a adoptar una personalitat pròpia de fada madrina de conte, que beu de les fonts de Louise Brooks (“m'encanta el cinema en blanc i negre”) i també de Twiggy: “Va aparèixer quan jo era molt joveneta i em va impressionar la seva innocència i joventut.”

Vestida amb capes de tutús (“sempre he odiat els pantalons, vull anar divertida”), la seva excèntrica presència és habitual en els cercles de la moda novaiorquesos com a editora col·laboradora de la revista Vogue. “No sempre va ser així, al principi havia arribat a plorar perquè no podia accedir a les passarel·les més importants”, confessa. I va ser llavors quan el pare de l'street style, Bill Cunningham, que estava convidat a tot arreu, la va consolar dient-li que no importava, que els ignorés perquè ells eren del downtown de Manhattan. “Em va dir que no oblidés que la gent sobre la qual escrivia no eren els meus amics. Ell era molt apreciat en societat malgrat que mai es deixava convidar. Treballava molt i retratava la gent pel seu gust vestint, no per qui eren. A mi m'havia fet moltes fotos de jove quan duia roba dels anys vint!”, recordava ahir l'escriptora en el que va ser un petit i improvisat homenatge al prestigiós fotògraf i amic, mort el cap de setmana passat.

Lynn ens ho explica a un reduït grup de periodistes al costat del seu amic, Mickey Boardman, que treballa a la revista Paper i és una de les cares més retratades de Nova York. “Sóc molt tímida i m'ajuda molt que ell hi sigui”, diu, malgrat que tots els presents comprovem que li encanta xerrar. La parella va arribar fa dos dies per fer de jurat en la tria del millor dissenyador emergent, però –no podia ser d'una altra manera– el primer que va fer l'escriptora va ser sortir a comprar. “El que no entenc d'aquí són els horaris! Com és possible que durant tres hores a migdia tanqui tot?” Lynn ha passat pel Zara sense èxit, i ha visitat alguns mercats del centre urbà, a més de menjar-se una paella vegetariana al port. “M'he comprat un gosset i un ós de peluix per a casa, m'agrada comprar coses idiotes”, diu. Amant dels viatges i de remenar per antiquaris, admet que compra cada dia una mica. “De fet, la teva feina sembla que és comprar!”, li diu Mickey, vestit amb brillantors, com acostuma a fer.

Simpàtics i progressistes, parlen obertament dels temps de canvi alabant l'interès de la joventut per la sostenibilitat i la tecnologia, malgrat que es confessen amants del paper escrit. Mickey està a les xarxes, però Lynn no: “M'agrada mantenir el misteri; a més, quan escric vull que em paguin.” Els agrada que hi apareguin els famosos, però els molesta que s'hi critiqui el físic o la vida de les persones. Confessen que els músics són els pitjors per treballar-hi: “Amb Nicky Minaj tot va ser difícil, però no ho va ser gens fer la portada amb Kim Kardashian”, diu el col·laborador de Paper.

I Michelle Obama? “Michelle dóna molt de suport als nous creadors, però la gent de la moda no la veu com una icona, no és Jackie Kennedy”, diu Lynn, molt contenta d'exercir de jurat. Malgrat que no va assistir a totes les desfilades, es va informar de les col·leccions. El guanyador va ser el valencià Pablo Puig, de Blame Label, que, molt emocionat, encara no sabia com distribuiria els 15.000 euros que cedeix Desigual. “No ha sigut fàcil decidir, però finalment hem triat algú que innova en la construcció de les peces, cuida els detalls i sap crear imatge de marca”, deia la jurat Marina Vergés. Com ara el vinil que substitueix les tradicionals vores amb un efecte impecable.

L'esplèndida roba sport d'home de luxe de Miquel Suay, també valencià, va tenir el premi al millor dissenyador consagrat i CND by Cóndor, el de la millor marca, en una cerimònia presidida per la consellera Neus Munté i animada per l'aplaudida actuació d'uns nens atletes i d'una parella d'esgrima, estudiants de l'Inefc, l'espai que durant la setmana ha estat el marc de l'espectacle de la moda. Tot i això, la model Charlotte Murray, parella del genet Sergio Álvarez (ex de l'hereva d'Inditex, Marta Ortega) va ser la dama més retratada del dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva