Societat

Salut

Salut tancarà prop de 1.800 llits hospitalaris aquest estiu, un 13% del total 

La conselleria insisteix que si es necessiten, els llits es reobriran, i que reforça els centres d'atenció primària amb 366 professionals

La conselleria de Salut de la Generalitat tancarà aquest estiu un total de 1.796 llits als centres hospitalaris. Per tant, s'oferirà una disponibilitat mitjana del 86,9%, un punt més que el 2015, quan estava obert un 85,9% del total.

La mesura, que s'implanta des de l'1 de juliol, forma part del dispositiu que el Servei Català de la Salut (CatSalut) i la conselleria posen en marxa per adequar els canvis que es produeixen durant aquests mesos en l'ús de recursos assistencials de la xarxa sanitària pública de Catalunya, en què cau l'activitat general.

Salut, que remarca que si es necessiten, els llits es reobriran, també ha anunciat que reforçarà durant juliol, agost i setembre amb 366 professionals els centres d'atenció primària (CAP) i els hospitals, fet que suposa un increment del 20% respecte a l'any passat.

Segons les xifres de Salut, hi haurà 11.918 llits (el 86,9%) disponibles de mitjana durant l'estiu respecte als 13.714 que funcionen en el període no de vacances; mentre que el 2015 van ser 11.414 (el 85,9%) sobre un total de 13.287.

Els últims cinc anys l'evolució percentual dels llits disponibles durant el període d'estiu ha experimentat una tendència a la millora: 79,4% el 2011, 81,5% el 2012, 82,3% el 2013, 83,8% el 2014, 85,9% el 2015, i finalment el 86,9% d'aquest any.

El portaveu de Marea Blanca Catalunya Pep Martí ha criticat que tradicionalment l'estiu s'ha “utilitzat” per tancar plantes i sales d'operacions, fet que considera paradoxal perquè en algunes zones augmenta la població per l'increment d'estiuejants.

“Celebrem en positiu que es tanquin menys llits”, ha afirmat Martí, si bé ha considerat que, tot i així, se'n tanquen massa perquè es part d'una situació de cronificació, i opina que es tanquen recursos sobre els que ja estan tancats. Així doncs, ha demanat a Salut que “s'enrecordi” de reobrir aquests llits al setembre, ja que a la seva organització li consta que moltes continuen sense estar disponibles també a partir de setembre o bé no es reobren de manera ràpida.

“Ens sembla bé que es tanquin menys llits, tot i que el percentatge d'increment no és molt important”, ha assenyalat la vicesecretària general del sindicat de metges Metges de Catalunya (MC), Ana Roca, que ha alertat que el dispositiu d'estiu no estava ben organitzat en alguns centres i s'ha endarrerit alguns dies, cosa que perjudica els pacients.

La majoria dels professionals addicionals -320 sobre 366- es destinaran als ambulatoris per atendre l'increment de demanda de les zones costaneres: un 85,5% seran per a les zones sanitàries de Girona, Tarragona i Terres de l'Ebre, segons el departament.  

Roca ha dit que aquesta dotació els provoca “incredulitat”, ja que no es tracta d'un verdader reforç, sinó que se substitueixen els professionals que estan de vacances. “A nivell de centres i direccions, que són els que coneixen els nous contractes, alguns no tenen coneixement i altres són vertaderament substitucions de personal”, motiu pel qual veuen inversemblants les xifres proporcionades per la conselleria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós