Societat

municipal

oci

Mataró factura la Festa al Cel

L'Ajuntament renuncia al festival aeri, que enguany havia de celebrar la tercera edició

El govern local ho justifica perquè no ha trobat prou patrocinadors privats

A dos mesos de celebrar-se la tercera edició de la Festa al Cel, l'Ajuntament de Mataró va anunciar ahir que renuncia al festival aeri que s'havia de portar a terme el cap de setmana del 24 i 25 de setembre. El govern municipal, integrat pel PSC i CiU, va admetre que ho fa per motius estrictament econòmics, ja que no s'han trobat prou patrocinadors privats i, per tant, perquè no s'han acomplert les condicions que s'havien fixat, que passaven perquè s'avancés el màxim possible en l'autofinançament de l'esdeveniment. De fet, dels 300.000 euros que s'havien d'ingressar, com a mínim, a través d'aquestes aportacions, a hores d'ara només se n'havien aconseguit 97.000, un fet que obligava l'Ajuntament a haver d'assumir amb recursos propis més de 420.000 euros, gairebé el doble del que havia pressupostat inicialment. El més sorprenent de tot plegat és que l'empresa que s'havia contractat per a la recerca d'aquests patrocinadors no ha funcionat com s'esperava i no ha aportat, segons l'alcalde de Mataró, David Bote (PSC), “ni un sol euro” al projecte i els que s'han aconseguit han estat a través de la feina feta pel mateix Ajuntament. Per no ser-hi, ni tan sols el centre comercial Mataró Parc, que l'any passat va ser el principal mecenes de l'esdeveniment amb 100.000 euros, ha volgut repetir enguany.

El primer tinent d'alcalde, Joaquim Fernàndez (CiU), va lamentar que la manca d'interès per part de les empreses i, especialment, la “falta d'implicació del teixit industrial i econòmic de la ciutat” hagi obligat a prendre una decisió que Fernàndez no va amagar que hagués preferit no haver de prendre. “Malgrat tot, creiem que la Festa al Cel és una bona eina de promoció de la ciutat i una bona inversió de futur que serà difícil de substituir”, va afegir-hi el convergent, que, tot i mostrar-se convençut que l'edició d'enguany s'hauria pogut fer, respecta el que s'ha acordat “com a govern”.

Tot i que l'alcalde va assegurar que la suspensió de l'exhibició aèria és una “mala notícia”, creu que l'opció de cancel·lar-la “és el millor per a tothom” i coherent amb els compromisos que es van assolir en el moment de negociar els pressupostos. Conscient de les diferències que els dos socis de govern han mantingut sobre la continuïtat d'aquest festival, Bote reconeix que la renúncia “ha requerit molt de diàleg” entre les dues parts però també “responsabilitat” per establir una resposta comuna.

Un dels problemes que haurà d'afrontar ara l'Ajuntament és fer-se càrrec dels costos de cancel·lació dels contractes que ja s'havien signat per a l'organització de la festa. L'estimació municipal d'aquestes indemnitzacions és d'un cost d'entre 50.000 i 70.000 euros, tot i que s'està en procés de negociació. Pel que fa als 220.000 euros que estava previst aportar de les arques municipals per finançar el festival, l'alcalde va explicar que es continuaran destinant a promoció econòmica, tot i que no va voler avançar si serà a un esdeveniment concret ja existent o a un de nou.

LES FRASES

La decisió ha requerit molt de diàleg entre els dos socis i l'hem afrontat amb responsabilitat
David Bote
alcalde de mataró

LA XIFRA

Hauríem preferit no haver de prendre la decisió, ja que la Festa al Cel és una eina de promoció de ciutat
Joaquim Fernàndez
primer tinent d'alcalde
97.000
euros
són els diners que l'Ajuntament havia aconseguit a través de patrocinadors, lluny de l'objectiu marcat.

“Estem tristos i decebuts amb l'Ajuntament”

Lluís Martínez

El director de la Festa al Cel, Daniel Ventura, va admetre ahir que se sentia “trist i decebut” per la decisió que ha pres l'Ajuntament de Mataró respecte a la suspensió del festival. “No ens ho esperàvem i menys quan falten dos mesos per celebrar-se”, va dir. Amb un programa gairebé tancat i amb l'assistència confirmada d'avions provinents, per exemple, de Bèlgica, Polònia o França, es fa difícil entendre per a l'organització que s'hagi tirat pel dret. Malgrat aquest entrebanc inesperat, Ventura defensa que continuaran “lluitant per popularitzar l'aviació” i per apropar el sector des d'un punt de vista lúdic al gran públic. “Si no és a Mataró, serà en un altre lloc”, va apuntar.

La precipitació amb la qual s'ha prescindit de la festa no els ha donat marge de maniobra per trobar un altre lloc alternatiu i donen per cancel·lada definitivament l'edició d'enguany a l'espera de trobar l'any vinent una altra ciutat que s'engresqui en el muntatge d'un esdeveniment d'aquestes característiques. Ventura recorda que pocs com la Festa al Cel són capaços d'atraure més de 100.000 persones en un cap de setmana i que, malgrat que s'hagi dit que el festival té un pressupost elevat, el director i vicepresident de l'Aeroclub Barcelona-Sabadell ho nega rotundament. “El festival pròpiament dit té un cost d'uns 80.000 euros i la resta, fins arribar al més de mig milió d'euros, correspon a la despesa en infraestructures”, apunta. Convençut que aquest és un projecte viable econòmicament, admet també les dificultats per trobar un emplaçament nou, que entre d'altres requeriments ha de ser capaç d'acollir un gran nombre d'espectadors que puguin gaudir de l'espectacle d'una manera segura, no ha d'interferir en el tràfic aeri i ha d'estar a prop d'un aeroport.

Agafat al vol

Mataró no va perdre l'oportunitat i va agafar el relleu de Barcelona com a seu de l'exhibició aèria, la més antiga i important de l'Estat espanyol, ara fa tres anys. La capital catalana se'n va desdir després que el Ministeri de Foment hi posés algunes traves i argumentés raons mediambientals i manca de capacitat operativa de l'aeroport del Prat. Després d'una primera edició que la pluja va esguerrar, la de l'any passat es va tancar amb 123.000 visitants, dels quals 30.000 van venir de fora de la ciutat. Malgrat l'èxit de públic i el balanç satisfactori de l'Ajuntament, la campanya en contra del festival, tant a nivell polític com associatiu, no ha parat de créixer.

Una aposta de l'exalcalde Mora

L'Ajuntament de Mataró va apostar per primera vegada el 2014 per rebre aquest festival amb l'objectiu de promocionar la ciutat i que la visita d'aficionats i espectadors repercutís econòmicament en el sector de la restauració, el comerç i els allotjaments locals. Aleshores, el govern de la ciutat estava encapçalat pels convergents de l'exalcalde Joan Mora en solitari. Després de les eleccions del 2015 i del pacte que van subscriure CiU i el PSC, es va decidir mantenir l'exhibició aèria a la ciutat, malgrat que els socialistes havien criticat en campanya l'elevat cost de l'esdeveniment i consideraven que hi havia altres prioritats. La polèmica pel manteniment de la festa ha planat al llarg d'aquest primer any de mandat i, tot i les reticències d'un dels socis, mai s'ha trencat la disciplina i els compromisos que s'havien establert. De fet, en el ple de juny tant CiU com el PSC van votar plegats una proposta del PP per donar suport a la Festa al Cel i defensar que era un aparador immillorable per donar a conèixer Mataró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà