Societat

Front català per exigir la clausura del CIE de Barcelona

L'Ajuntament rep el suport de la Generalitat i ONG, i demana al jutjat accedir al centre d'internament d'estrangers

València i Madrid també insten el govern espanyol a tancar les seves instal·lacions

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va exhibir múscul ahir en compartir amb representants de les principals institucions i ONG catalanes un “front comú de país” contra el Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca (CIE), que el govern espanyol va reobrir el 7 de juliol passat, tot i no tenir llicència d'activitat i després de vuit mesos tancat per obres.

Colau va assegurar que en la trobada d'ahir institucions i ciutadania han acordat reclamar que es canviï “aquesta situació anòmala i que el CIE es tanqui”. El conseller de Justícia, Carles Mundó, hi va afegir que entre els acords presos hi ha que es demani al Congrés dels Diputats la reforma de la llei d'estrangeria “per evitar que es tanquin persones només per un fet administratiu i no per un delicte”. Mundó va ser contundent amb el ministre de l'Interior: “Lamentem el full de serveis de Jorge Fernández Díaz, que està ple de despropòsits i d'il·legalitats.”

Xavier Trias, en nom del grup municipal de CiU, i Maria Rovira, de la CUP-Capgirem Barcelona, van mostrar el seu suport explícit a clausurar el centre, com el grup d'ERC, la presidenta del Parlament –Carmel Forcadell– i la síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà. A més, integrants de les tres entitats que han liderat el tancament –SOS Racisme, Tanquem els CIE i Migra Studium– es van congratular d'aquesta unitat, “després de 20 anys de no respectar drets i, si cal, tornar-ho a reclamar al carrer”, va afirmar Alba Cuevas, de SOS Racisme.

Denúncia al ministre

El tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, va detallar que divendres passat ja van presentar al jutjat contenciós administratiu la petició d'inspeccionar el centre d'internament perquè els tècnics supervisin les instal·lacions, i si es comprova que no compleixen la normativa de seguretat, demanaran que es precintin i clausurin.

Paral·lelament, Asens va indicar que els serveis jurídics del consistori estudien si el ministre de l'Interior, si continua amb la negativa d'impedir l'accés al CIE, incorre en algun il·lícit penal. També va informar que han demanat a la degana dels jutjats de Barcelona i del TSJC que s'informi els jutges que ordenen l'internament d'estrangers sense documentació que el CIE no compleix la legalitat.

El front barceloní contra els CIE s'ha estès. L'alcalde de València, Joan Ribó, va manifestar “l'acció decidida” del seu govern per tancar el CIE del carrer Sapadors. I l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va dir que el CIE “és una institució fracassada” i que vol presentar alternatives al centre d'Aluche.

Per la seva banda, la delegació del govern espanyol a Catalunya va insistir ahir, en un comunicat, que els CIE estan emparats per la llei, que l'ingrés d'un intern és per ordre judicial, que té convenis amb col·legis d'advocats i la Creu Roja per prestar-hi assistència, i que “l'Ajuntament de Barcelona no té competències en matèria d'estrangeria ni en centres d'internament”.

LES FRASES

S'ha demostrat que el CIE no serveix. Defensem que s'ha de tancar, fins i tot si compleix la norma
Xavier Trias
cap grup municipal de ciu
Agraïm el suport de tothom perquè els CIE són forats negres dels drets humans
Ada Colau
Alcaldessa de Barcelona
Demanarem al Congrés el canvi de la llei d'estrangeria. El ministre de l'Interior és impresentable
Carles Mundó
conseller de justícia
Per a les tres entitats que demanem tancar el CIE, avui és un pas històric. Cal aturar les deportacions exprés
Andrés García Berrio
Advocat de Tanquem el CIE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona