Societat

La marxa de Zara debilita el comerç del Raval de Jesús

L'objectiu de l'Ajuntament de Reus és establir polítiques de dinamització dels espais buits, amb la col·laboració de les immobiliàries, per poder reactivar-los

Vuit mesos després del trasllat de Zara a La Fira Centre Comercial, el local que la firma ocupava al Raval de Jesús de Reus segueix buit. Temps enrere s'havia dit que la cadena irlandesa de moda Primark s'hi instal·laria, però finalment aquesta ha optat per Tarragona. “Per aquí s'ha dit que no era prou gran, i que per això no se'l van quedar”, diu la impulsora de l'establiment Diosas, Toñi Martínez, amb relació al buit que ha deixat el gegant Inditex en una de les principals vies comercials de la ciutat. De fet, i des de l'obertura de La Fira el 6 de novembre, al tram del Raval que va de la cantonada amb la plaça de Prim fins al carrer del Vent hi ha fins cinc locals que han abaixat la persiana recentment. “Quan Zara se'n va anar es va notar molt”, assenyalen des de la sabateria Menbur.

“Diuen que hi posaran una cosa, i una altra, però passen els mesos i allò segueix buit”, afegeix la dependenta de l'esmentat comerç, a la part alta del Raval. “Fins i tot diria que passa menys gent que abans, siguin cotxes o vianants”, observa. Just a la vorera del davant, on des del 1929 s'hi troba la farmàcia Cavallé, en fan una lectura més àmplia. “És que tenir Zara en aquest carrer anava molt bé fins i tot per fer temps, per distreure's”, subratllen en aquest emblemàtic negoci reusenc, quelcom que ara s'ha perdut i ha fet que el trànsit de gent amunt i avall hagi anat finalment a la baixa.

La llarga trajectòria de la farmàcia fa que fins i tot es trobi “normal” que diversos negocis del nucli antic de Reus en general i del Raval de Jesús en concret hagin abaixat la persiana durant aquest primer semestre del 2016. “Nosaltres, que fa molt que som aquí, quan veiem que obren segons què ja ens ensumem que no anirà bé”, expliquen.

“De Primark no en sabíem res”, fan constar a la botiga de roba infantil Canada, a tocar de la cantonada amb el carrer Alt de Sant de Salvador. En aquest establiment també lamenten que des del trasllat de Zara al complex de Metrovacesa el carrer hagi perdut pes comercial. “El cartell en què diu que el local de Zara està disponible hi és de fa poc temps”, revelen.

Per la seva part, el consistori s'ha decidit a moure fitxa. Amb l'objectiu de conèixer a fons la dinàmica comercial de la ciutat, l'Agència Reus Promoció ha engegat una sèrie de polítiques d'activació en col·laboració amb el sector privat, ja siguin les entitats comercials o les immobiliàries. “A hores d'ara no tenim accions concretes de dinamització per a la zona del Zara, tot i que sí que es fan campanyes per tot el centre i no vol dir que en un futur sí que se'n puguin desenvolupar”, assegura la regidora de Comerç, Montserrat Caelles. “Estem fent un estudi per saber què ha suposat la seva marxa, conèixer els locals buits i el moviment que hi ha a tota la ciutat”, detalla. Aquesta feina “es fa de la mà del sector privat, en aquest cas les immobiliàries, per tal d'establir en un futur proper unes polítiques d'activació”. L'objectiu de l'Agència Reus Promoció és conèixer les especificitats de cada carrer i incidir en les problemàtiques que hi pugui haver, així com captar nous operadors. Caelles espera tenir totes les dades abans d'acabar el 2016, per així aprovar, conjuntament amb les entitats comercials, mesures de reactivació i objectius d'ocupabilitat.

LA DATA

06.11.15
va obrir portes La Fira Centre Comercial amb Zara i altres firmes del grup Inditex

LA XIFRA

5
locals comercials del Raval de Jesús de Reus han tancat durant els darrers mesos

LA FRASE

Estem fent un estudi per saber què ha suposat la marxa de Zara
Montserrat Caelles
REGIDORA DE COMERÇ DE L'AJUNTAMENT DE REUS

La visió del sector immobiliari de la ciutat

Al sector immobiliari, el trasllat de Zara al Parc de Sant Jordi s'assenyala com una de les causes del tancament de no pocs locals comercials de la zona. “Reus no necessitava un centre comercial com aquell, perquè el nucli antic de la ciutat ja ho era”, exposa l'assessor i consultor Santi Gené, de la immobiliària Bercoma. “Es tractava d'un fenomen únic al país. Poques ciutats, per no dir cap altra, podien presumir de tenir un eix comercial com el reusenc. Amb tot, l'agent és optimista. “Reus segueix sent Reus i hem de treballar per fer que la ciutat sigui atractiva per
a les grans firmes”, apunta. ”El local de Zara té un preu més que assequible”, diu el seu company Alejandro Bermúdez, però no el vol revelar, malgrat tot. L'espai està disponible a la venda i de lloguer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia