Societat

Participació ciutadana

Pluja de 441 idees

Els badalonins fan 441 propostes durant la primera fase del procés participatiu per repartir 14 milions

Convertir una antiga fàbrica en un espai cultural, la més votada

A l'octubre espublicarà la llista final de projectes i tindrà lloc la votació definitiva

Badalona ha tancat la primera fase del procés participatiu més significatiu de la seva història, ja que ha de conduir els ciutadans a decidir el destí de 14 dels 49,3 milions d'euros que s'hi injectaran gràcies al pla d'inversions. En aquesta primera fase, els badalonins podien tant manifestar-se sobre les 87 propostes formulades pel govern municipal (Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA) com fer-hi les aportacions que consideressin oportunes. D'idees noves se n'hi han afegit 441 en total, i s'ha eixamplat la llista fins a les 528 actuacions.

La majoria dels veïns, però, no han accedit al web municipal per afegir-hi un projecte, sinó que s'han limitat a votar les seves preferències entre els que ja els venien donats. En total, les 528 propostes han sumat 13.007 vots, que han possibilitat ordenar les actuacions de major a menor grat.

La proposta per convertir l'antiga fàbrica Eines Canela en un equipament cultural, presentada pel govern al web Participa.badalona.cat, ha estat la que ha obtingut més suport ciutadà, amb 188 vots. La segueix molt a prop, només amb un vot menys, la proposta d'acció contra la pobresa i suport en situació de vulnerabilitat social, també impulsada per l'executiu local. La tercera, amb 169 suports, ha estat augmentar l'ús de la bicicleta com a transport habitual, mantenint i millorant les infraestructures, la gestió del trànsit i l'educació viària. La quarta, amb 167 suports, és “És hora de l'educació i la sanitat”. Aquestes propostes s'han de portar encara a un nivell de concreció major. La cinquena proposta, amb 164 suports, és construir una piscina i un gimnàs públics.

D'ençà que es va obrir el procés participatiu, el 7 de juny, ha rebut de mitjana 23 propostes noves cada dia. La jornada que es van rebre més propostes va ser la del darrer dia, el 27 de juny, amb 110 idees introduïdes pels veïns de Badalona.

Camí per córrer

En tot cas, el procés participatiu no ha fet res més que començar a caminar, ja que encara s'han de fer diversos passos abans de culminar-lo i traduir-lo en inversió en el territori. Aquests dies s'està traslladant el debat als diferents districtes de la ciutat, on els participants encara tenen la possibilitat de modificar o afegir propostes, sobretot referides al sector del municipi on viuen.

Un cop finalitzi aquest procés, s'iniciarà la validació tècnica, jurídica i econòmica de l'equip tècnic de l'Ajuntament, un dels moments en què es començaran a descartar propostes en la mesura que es considerin inviables.

Serà aleshores que es farà pública la llista definitiva d'actuacions que es podran portar a terme i que els veïns hauran de prioritzar a través d'una nova votació. Aquesta consulta tindrà lloc passat l'estiu, al mes d'octubre. Uns 180.000 veïns de Badalona, majors de 16 anys, tenen dret a participar en tot aquest procés.

El govern municipal badaloní ha valorat d'una manera “molt positiva” unes xifres de participació que, segons destaquen, “demostren la necessitat de processos participatius perquè els veïns puguin donar la seva opinió en qüestions tan importants com ara les actuacions municipals i les inversions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia