Societat

victor kuppers

formador i conferenciant

Víctor Küppers “Som estat d'ànim i el podem treballar”

Som bombetes amb potes. Algunes persones van
a 30.000 watts i d'altres van fosos per la vida
Sóc fan de Teresa
de Calcuta. Em vaig plantejar ser capellà

Víctor Küppers és d'aquelles persones que t'alegres d'haver conegut. És energia pura i entusiasme. És holandès i des dels 10 anys viu a Catalunya. Dóna gràcies a Déu cada dia. La seva frase preferida és: “Que ningú arribi mai a tu sense que en marxar se senti una mica millor i més feliç. Treballa com a formador i conferenciant. Gairebé és monologuista. Provoca grans somriures i algunes de les seves conferències tenen dos milions de visites a internet. Parlarem a Autèntics.cat de la seva conferència Actitud i entusiasme.

“Quant vals tu com a persona? C+H+A. Coneixement, habilitat i actitud. La C suma, la H suma, però la A multiplica.” Per què creu que tenen tant d'èxit les seves xerrades?
No és una cosa per la qual se m'hagi de felicitar; crec que no és mèrit meu, és el tema de la conferència. Estem necessitats de parlar; falta optimisme i alegria. El que explico són coses de sentit comú i ens hem d'aturar a repensar-les.
Diu que es dedica a la formació per vocació i que es limita a llegir els experts, copiar les idees que li agraden i transmetre-les. Reflexiona d'una manera divertida, de la importància de les actituds en els canvis personals...

Nosaltres som bombetes amb potes i n'hi ha que van a 30.000 watts i d'altres van fosos per la vida… Si vas pel carrer, podem puntuar el que transmet la gent, hi ha química, hi ha feeling. Veiem gent fosa i n'hi ha d'altres amb molta energia.
Però és que hi ha gent que té problemes. Què els diu?
A la vida, tots tenim problemes i quan mors s'acaben... Però hem de diferenciar entre drames i circumstàncies a resoldre. Un drama el viu una persona que no té feina i té tres fills a mantenir. Si et passa això, tens dret a no somriure, a no transmetre. Però, si no tens drames, no tens dret a no somriure. Quan podem arribar a final de mes, tenim l'obligació d'ajudar els que tenen problemes greus. Però estem en un moment egoista i som insensibles al patiment. Veiem molta gent remenant contenidors i això ens ha de commoure... Que hi hagi refugiats que s'ofeguen ja no ens afecta... Hem de ser amables i ajudar.
També diu que hem d'anar més calmats per la vida?
Passo temps a Camprodon. Mentre que a Madrid i a Barcelona tothom va estressat i amb mala cara, al poble trobo la pau. Al segle XII, anaven més a poc a poc; ens ha tocat una època d'anar de pressa i hem de reivindicar moments per a la pausa. Quan vas accelerat, et quedes amb allò superficial i amb allò intranscendent.
Com neix la seva professió de conferenciant?
Vaig treballar en una empresa de consultoria i sóc un exemple de bona sort; crec que la sort existeix. A la consultoria feia formació i, quan vaig tenir fills, volia una feina en què estigués sol per poder estar més temps amb ells, i la formació em va portar a fer conferències.
Diu que estem envoltats de persones serioses, correctes i professionals.
Què proposa?
Som massa seriosos. La vida és fantàstica, som tots uns privilegiats, tenim sort... Hem d'anar amb més alegria i sentit de l'humor. Fer riure, prendre'ns les coses amb naturalitat, admetre que ens equivoquem i no passa res... Hem d'evitar la mala llet.
Sembla un monologuista.
M'ho diuen moltes vegades: “Sembles el d'El club de la comedia.” La meva feina és llegir tot el dia articles; faig les coses que la gent no té temps de fer. No sóc còmic; el que m'agrada és que em diguin que els he fet reflexionar, que els he fet pensar, que els he ajudat. Parlo de la família, de les relacions importants de la vida, i crec que fer-ho amb humor ajuda. La meva feina és fer que les persones rumiïn.
En aquesta xerrada, també diu que les persones són grans per la seva manera de ser. Escollim els amics per la manera de ser. I és molt important recordar que quan un està desanimat perd el millor que té… I destaca l'amabilitat i la il·lusió.
A la gent l'estimem per com és, i això té
a veure amb l'estat d'ànim. Quan un està content, està motivat, alegre i eufòric, treu les seves millors actituds i, quan un està desanimat, treu les pitjors. Som estat d'ànim i el podem treballar.
Un mètode?

La psicologia positiva demostra que hi ha dues paraules: amabilitat i alegria. Vés a un bar i digues al cambrer que el cafè és fantàstic. Hauràs de trucar al 112 perquè portin un desfibril·lador: no estan acostumats a tanta amabilitat.
Quins són els seus mestres?
Stephen Covey, Francesc Torralba, Teresa de Calcuta i sor Lucía Caram. Sóc catòlic i religiós. He admirat sempre la feina brutal de Teresa de Calcuta, i els seus llibres, en els quals veus que la vida és molt simple i que s'ha d'anar a allò essencial.
Quines són les seves il·lusions?
La Champions, la lliga i la copa, i que Messi estigui molts anys amb nosaltres... [riu]. La meva il·lusió és la meva família, que estigui molts anys amb la relació
que tinc a casa, amb la meva dona i la meva família. La meva felicitat està a Camprodon.
També fa xerrades per a venedors. És una de les professions en què és més difícil la motivació?
És una feina duríssima i solitària. Amb
la crisi han patit molt: vens una vegada i reps quaranta-quatre nos. Als caps els recomano que vegin l'empresa per dins i que diguin coses maques als seus treballadors. La gent s'emociona, perquè tenim l'autoestima per terra en aquesta societat, i quan ens diuen dues coses positives ens desmunten. Després del menjar i del beure, la necessitat més bàsica
és sentir-nos estimats, i aquí fallen molts caps de personal, han d'estar a prop de la gent. Elogia els companys de feina.
Li agrada posar l'exemple de quan jugues a cartes amb la seva dona...
Per explicar conceptes, sempre poso com a exemple una anècdota, una història. La meva dona, quan juguem a cartes, sempre demana tornar a remenar i agafar i repetir les cartes; si no, s'enfada. I jo li dic que no escollim les cartes que ens toquen ni les circumstàncies, però sí l'actitud amb les cartes que ens han tocat, i aquesta actitud ha de ser apassionant, superant capes, com en un videojoc.
Les seves conferències han donat resultats tangibles.
A través de les xarxes socials, rebo molts missatges de molta gent que em diu que l'he ajudat. Per una banda, no m'agraden, perquè l'ego se't dispara, però he après a gestionar-ho. El mèrit no rau en el que explica, sinó en la necessitat de recordar coses que oblidem. El més important és la lluita diària per aplicar-ho.
Té dos llibres: ‘L'efecte actitud' i ‘Viure la vida amb sentit'. Sempre li han agradat les frases, els aforismes... Expliqui'm per què li agraden tant frases com aquesta: “Que ningú arribi mai a tu sense que en marxar se senti una mica millor i més feliç.” Mare Teresa de Calcuta.
És la més important per a mi. És una filosofia de vida, és la que més m'ha marcat. La tinc penjada per tot arreu, si tothom se l'apliqués... Els meus fills se la saben de memòria.
“Només es viu una vegada, però una vegada és suficient si es fa bé.” Woody Allen.
És divertida. L'humor és molt important; que no falti mai.
“Riure arruga la pell, però no fer-ho arruga l'ànima.”
Em consola perquè estic arrugat ja...
“El teu problema és que no saps que el teu temps és limitat.” Buda.
M'ha ajudat molt aquesta frase. No podem dir “ja ho farem”. Ho hem de fer ara; el temps passa i s'acaba!
“És essencial dedicar mitja hora al dia a la meditació, excepte quan un està molt ocupat; llavors cal una hora sencera.” Sant Francesc de Sales.
Hem de buscar 15 minuts al dia, perquè ens perdem la vida amb les presses. La meva meditació la faig a les esglésies, perquè hi ha silenci. M'hi poso a dins, respiro, penso i prego.
Cada vegada hi ha menys creients?
Em preocupa que falti l'essència de l'evangeli, que en definitiva és estimar els altres i ajudar els pobres.
Volia ser capellà?
T'ho ha explicat algú? Sí que ho vaig pensar. Vaig fer un canvi fa 15 anys,
era un bala perduda. No ho he fet perquè estic casat.
“De vegades cal adonar-se que a la vida el més important és que el més important ha de ser el més important.”
Una frase que em repeteixo cada dia!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona