Societat

POLÍTICA

Govern i Tercer Sector signen un pla de 32 mesures per enfortir el paper de les entitats en la sortida de la crisi

La consellera Munté destaca la “validesa” i la “fortalesa” dels compromisos, tot i que l'acord no va acompanyat de partides pressupostàries

El Govern i la Taula del Tercer Sector han signat aquest dilluns un pla de 32 mesures per “definir com ha de ser el desplegament de les polítiques socials en la sortida de la crisi”. Així ho ha assenyalat el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa. El III Pla de Suport al Tercer Sector Social de Catalunya aposta per millorar el model de col·laboració pública-social; per la internacionalització i l'estabilitat financera del tercer sector i per mesures d'avaluació i transparència, entre altres. Tot i que l'acord no va acompanyat de partides pressupostàries, la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha afirmat que això “no treu cap mena de validesa ni fortalesa a totes les mesures que es concentren en el pla”.

Un dels principals objectius del pla és millorar el model de col·laboració público-social. L'objectiu, facilitar la cooperació entre les administracions públiques i les entitats socials. En una atenció als periodistes després de signar l'acord en un acte al Palau de la Generalitat, Illa ha advocat per l'”aliança entre l'administració i les entitats” com “la millor forma per garantir que les persones desfavorides puguin incorporar-se des d'un punt de vista social i laboral”.

Com a mesures concretes per millorar aquest model, el Govern es compromet a establir un règim legal específic per a la contractació i concertació de serveis a les persones, amb un sistema de reserves específic per al tercer sector social per mitjà de transposició de directives europees. També, a valorar cada any l'informe sobre la incorporació de clàusules socials en els expedients de contractació i sobre adjudicacions contractuals a entitats, així com a actualitzar una reserva de contractació dirigida als centres especials de treball i a les entitats d'inserció social i a revisar-ne els criteris perquè contribueixen al màxim a generar ocupació per als col·lectius de discapacitat o d'exclusió.

Un altre dels àmbits d'actuació del pla és millorar l'estabilitat financera del tercer sector amb una estratègia conjunta entre el Govern i la Taula per reclamar el traspàs dels fons del 0,7% de l'IRPF per a finalitat socials i el retorn den programes socials a Catalunya de la totalitat dels fons aportats pels contribuents catalans. El pla es marca consolidar el nou sistema de gestió de les subvencions tramitades per la Generalitat i impulsar noves millores relacionades amb les convocatòries pluriennals. També ha de garantir el suport a les entitats per accedir a instruments de finançament i dissenyar una estratègia conjunta per afavorir donacions i recursos privats, tant de ciutadans com d'empreses, cap a les entitats.

Transparència, internacionalització i reconeixement

El Govern i la Taula acorden avançar en la implementació de les mesures de transparència. La Generalitat facilitarà assessorament i suport jurídic i tecnològic a les entitats i, a més, oferirà formació per implementar l'avaluació del projectes i programes.

El pla també inclou mesures per potenciar la participació de les entitats en les polítiques socials. El Govern es compromet a donar suport a les entitats en l'ampliació del parc d'habitatges de lloguer social destinat a persones amb risc d'exclusió residencial i a la creació d'un grup de treball específic per coordinar l'atenció a les persones que han complert mesures d'execució penal en centres penitenciaris, de justícia juvenil o en la comunitat. Una altra de les mesures del pla és “enfortir” el model català de treball protegit per a les persones amb discapacitat i/o trastorns mentals.

Pel que fa a la innovació, la internacionalització i la millora competitiva de les entitats, el Govern es compromet a donar suport a la transició del model d'atenció del tercer sector cap a un model més comunitari en la provisió de serveis per mitjà, entre altres, de la canalització de fons europeus. També donarà suport a la transformació digital i la innovació dels sistemes de gestió, així com a la millora de la intervenció social mitjançant les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

Per incrementar el reconeixement del tercer sector, el pla recull el compromís de promocionar la col·laboració d'universitaris i de docents amb les entitats socials. Altres mesures són millorar el marc legal del tercer sector per garantir-ne les polítiques de suport i el reconeixement efectiu per part de les institucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona