Societat

SALUT

Primer nadó microcèfal pel virus del Zika a Barcelona

Una dona infectada dóna a llum una criatura amb un “perímetre cranial baix” a l'hospital Vall d'Hebron

Salut està a l'aguait per fer front a un eventual rebrot de casos pels viatges d'estiu

Una dona infectada amb el virus del Zika va donar a llum ahir a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona el primer nadó afectat de microcefàlia pel contagi del virus del Zika a Europa. El nadó, del qual els metges no van revelar el sexe ni el pes per respectar la intimitat dels pacients, va néixer per cesària i es troba en bon estat clínic, però
té un “perímetre cranial baix”, inferior als entre 33,5 i 34 centímetres que es consideren normals, segons va explicar el cap de neonatologia de l'hospital Vall d'Hebron, el doctor Félix Castillo, sense revelar la mida del crani.

El nadó, que va néixer “a terme”, dins del termini previst, serà sotmès els propers dies al protocol per a aquest tipus de casos i a exploracions complementàries a càrrec d'un equip mèdic interdisciplinari format per pediatres, neuropediatres, rehabilitadors i oftalmòlegs pediàtrics, entre d'altres, per determinar el grau d'afectació al cervell. Fins aleshores, els metges no podran saber en quin grau la malaltia afectarà el benestar de la criatura.

L'evolució del nadó –va explicar Castillo– dependrà de factors com ara si pot respirar de manera autònoma, de les infeccions que agafi i d'altres condicionants. De moment, el nadó, que no ha necessitat reanimació, respira bé i està a punt per a l'alletament matern. Tot i això, Castillo va recordar que
la microcefàlia li causarà afectacions neurològiques i que serà “molt dependent dels cuidadors”.

La mare del nadó, que va contraure el virus del Zika per la picada d'un mosquit durant un viatge a l'Amèrica Llatina, era conscient de les malformacions del fetus des que li van detectar el virus el maig passat, a les vint setmanes de gestació. Tot i així, no va voler avortar i ahir estava, com el pare, “emocionada” pel naixement de la criatura i evolucionava favorablement, segons la cap d'obstetrícia i ginecologia de l'hospital Vall d'Hebron, Elena Carreras. A Eslovènia, també es va detectar un cas de fetus amb malformacions pel virus del Zika, però en aquell cas els pares van decidir interrompre l'embaràs.

El nadó nascut ahir és el sisè de les 21 gestants de Catalunya que han contret el virus del Zika en els darrers mesos i el primer que ha presentat malformacions en néixer, segons va explicar el director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix. En total, des que es van declarar els primers casos d'infecció per Zika a Catalunya, el gener passat, se n'han detectat 91: 24 en homes i 67 en dones, 21 de les quals embarassades.

Pic al gener

En tots els casos, el virus s'ha contret a l'Amèrica del Sud i actualment se'n detecten un o dos cada setmana. Guix va explicar que “l'impacte més potent” es va produir al gener, cosa que va vincular als viatges que es van fer a l'Amèrica del Sud per Nadal. Les autoritats sanitàries estan a l'aguait pel que pugui passar després de l'estiu, una altra època en què es fan molts viatges. “La vigilància epidemiològica està funcionant”, va assegurar el director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que va anunciar que, “properament”, es farà un nou recordatori de recomanacions en cas de viatge a les zones de risc.

L'Agència de Salut Pública ja ha emès diverses recomanacions per evitar l'extensió del contagi a les persones que viatgin a les zones més afectades per l'epidèmia: l'Amèrica Llatina, el Carib i algunes zones de l'Àfrica i del sud-est asiàtic. Als homes se'ls aconsella que utilitzin preservatius durant la seva estada a la regió i els sis mesos posteriors al viatge. En cas que la seva parella estigui embarassada, es recomana que facin servir preservatius durant tot l'embaràs. A les dones embarassades, les autoritats els demanen que s'abstinguin de viatjar a les zones on hi ha més risc.

21
dones
embarassades s'han detectat a Catalunya amb el Zika. Cinc nadons han nascut sans i un amb microcefàlia.
33,5
centímetres
(i fins a 34) és el perímetre normal del crani d'un nounat. Els microcèfals el tenen més petit.
90
milions
de persones podrien haver resultat infectades amb el Zika a l'Amèrica Llatina i el Carib, segons un estudi.

Desenes de milers de nounats en risc

Desenes de milers de nadons estan exposats a néixer amb malformacions del crani i del cervell i altres afeccions a causa de l'epidèmia del virus del Zika a l'Amèrica Llatina i el Carib, segons un estudi publicat ahir a la revista Nature Microbiology. “En el pitjor dels casos”, 1,65 milions de dones embarassades podrien contraure el virus en aquesta epidèmia, que pot provocar problemes neurològics, retards en el creixement i, fins i tot, la mort del fetus, avisen els autors de l'estudi. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja havia previst que hi hauria una propagació “explosiva”
al continent americà, amb entre tres i quatre milions de casos aquest any.

En total, més de 90 milions de persones a tota l'Amèrica Llatina i el Carib podrien haver resultat infectades des que va començar l'epidèmia, l'any passat. D'acord amb els càlculs de l'estudi, que té en compte la dimensió dels països i les condicions que n'afavoreixen la propagació, com la temperatura, el Brasil encapçalaria el nombre d'infeccions, amb 37,4 milions de persones afectades, seguit de Mèxic (14,9 milions) i Veneçuela
(7,4 milions). En el 80% dels casos, la infecció és benigna
i a hores d'ara no hi ha cap vacuna ni cap tractament específic contra el Zika, que es transmet principalment
a través del mosquit Aedes aegypti, però també per via sexual o per l'embaràs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona