Societat

Societat

Una plaga d'aranyes llop alarma un barri de Terrassa

Provenien d'un solar abandonat i d'ençà que s'ha netejat n'hi ha més exemplars; els veïns demanen solucions a l'Ajuntament

El consistori diu que no són perilloses i nega que es tracti d'una plaga

La presència de nombroses aranyes llop de mides considerables des de principi de juliol, sobretot en horari nocturn als portals, les terrasses, els replans d'escales i els ascensors, però també a l'interior de diversos habitatges dels blocs de pisos del carrer Pere Prat, al barri de Can Roca, als afores de Terrassa, ha disparat les alarmes entre els veïns de la zona, que han demanat a l'Ajuntament solucions per aturar-ne la proliferació. Quan van detectar una presència més abundant d'exemplars van comunicar-ho al consistori el 7 de juliol, i aquest va enviar un tècnic per inspeccionar la zona, el qual va confirmar que sortien d'un solar, just al costat del bloc, que fa vuit anys que està tancat pendent d'edificar i van demanar una valoració del servei de biodiversitat i protecció dels animals del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Aquest va determinar que es tractava d'una Hogna radiata, també coneguda com a “aranya llop”, una espècie que no representa cap perill per al humans, ja que normalment fuig, i que en el cas de picar no fa més mal que una abella. Segons l'Ajuntament, el contingut de l'informe, que els veïns volen veure, també determina que probablement provenien d'aquest i d'un altre solar, ja que és el lloc ideal on troben llagostes i altres insectes per alimentar-se.

Els veïns entenen que entra dins la normalitat tenir alguna aranya estant al final del límit urbà i a tocar de zones no urbanitzades, però consideren que es tracta d'un plaga perquè la seva presència ha anat a més des que van trobar-se els primers exemplars, fa un any. Així ho explica Raúl Cerezo, que viu a la planta baixa del número 4 i que en va veure sis al seu pati en dos mesos, “una d'enorme quan mirava la televisió”, i en va poder capturar un parell. Arran de posar fotografies als diferents blocs –al carrer hi ha una quarantena d'habitatges, dividits en quatre comunitats– van començar a veure que altres veïns també n'havien detectades i a pensar que es tractava d'un plaga. Els veïns reclamen que es fumigui la zona perquè el problema “s'ha agreujat”, explica Anna Demestre, des que, a requeriment de l'Ajuntament, el propietari del solar va tallar dilluns els matolls i les herbes del solar principal, a la cantonada amb el carrer de l'Estatut. L'altre solar, tot i que el requeriment de neteja es va fer abans de les queixes veïnals, continua igual. Tot i aquesta acció i la neteja amb camió cisterna del clavegueram, dilluns a la nit diversos veïns van sortir a verificar si havia disminuït la presència dels aràcnids, però es van trobar que en poc temps en van veure cinc i el problema, diu Cerezo, és que “s'han desplaçat a un parc infantil” de la cantonada. Demestre assegura que amb criatures com la seva, de 16 mesos, viuen “amb angoixa” i tancats a casa malgrat “pagar impostos per viure com la resta de veïns de la ciutat”.

El consistori va reiterar ahir que no és una plaga urbana, perquè no s'ajustava als paràmetres que la caracteritzen, com ara que impliqui algun perjudici econòmic, problemes sanitaris o molèsties socials, tot i admetre que això era una percepció subjectiva. Els veïns volen solucions i reclamen la presència de l'alcalde i d'un tècnic autoritzat i amb coneixements perquè els doni explicacions convincents sobre el terreny i refermi que no són perilloses. Han fet una recollida de signatures i han utilitzat les xarxes per fer córrer vídeos amb diversos exemplars. L'associació de veïns de Can Roca també ha fet un comunicat en què demana la neteja urgent dels solars del barri.

LA FRASE

Amb la neteja del solar el problema s'ha agreujat i volem explicacions i solucions
Raúl Cerezo
Veí de La PLANTA Baixa del NÚMERO 4 DEL CARRER PERE PRAT

LA DATA

07.07.2016
Van enviar
la primera instància a l'Ajuntament per alertar de la presència de les aranyes a la zona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Nou projecte d'habitatge amb serveis per gent gran i accés per als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol