Societat

Festes i tradicions

Àlex Gorina apadrina els vint anys del Firals de Bellvís

Des d'avui i fins diumenge, el poble del Pla d'Urgell rememora la llegenda de l'Anella de Cal Bufalà

El crític de cinema serà el pregoner d'una festa que inclou una mostra d'oficis artesanals

L'últim cap de setmana de juliol, Bellvís es trasllada al segle XVII, concretament al 1637, quan les tropes de Felip IV van envair Catalunya. La festa se centra en la llegenda de l'Anella de Cal Bufalà, segons la qual la família Bufalà tenia una prerrogativa reial que els permetia jutjar i donar asil a les persones que podien tocar l'anella de la seva porta. Durant els Firals de Bellvís es recrea el dret per protegir el Joan i la Maria, dos enamorats de diferents classes socials que fugen del pare de la noia i del capità Rodrigo, que es vol casar amb la Maria.

A banda del teatre, durant els tres dies que dura la festa també es podrà gaudir d'altres espectacles, com ara les danses, la representació d'Els Segadors, les bagasses o el rentador, malabars i l'espectacle de focs. A més, hi haurà fira de productes artesanals i la representació de la història amb titelles.

Amb motiu de la vintena edició, els Firals de Bellvís inclouen algunes novetats, com ara una mostra d'oficis artesanals, l'apadrinament de la festa per part del crític de cinema Àlex Gorina, qui també farà de pregoner, l'obertura d'un espai de jocs tradicionals per als infants o la recuperació de la barra per part de la comissió de festes de Bellvís. A més, en els diferents actes hi haurà un homenatge als participants d'altres anys.

Els Firals

Del 29 al 31 de juliol

firalsdebellvis.com

Recuperar la memòria històrica

m.j.r.

Amb els Firals, Bellvís ha tingut la voluntat de recuperar la memòria històrica i contextualitzar-la en el temps. Una iniciativa que també ha permès incorporar-la al calendari de les festes populars de Catalunya. Els impulsors de la iniciativa van voler fugir del context històric medieval, i després d'una recerca documental es va coincidir a traslladar la història a l'any 1637. Es va començar a treballar, encarregant a experts els textos, músiques, coreografies de les danses, que es van fer exclusivament per a la festa. Els impulsors es van marcar el juliol del 1997 per celebrar-ne la primera edició. Tenien la complicitat del municipi: el planter d'actors del grup de teatre La Portalada, el grup de malabars, els sardanistes, grup de gegants... Amb els anys s'hi ha a implicat gairebé tot el municipi: les dones de Pou de l'Or, les puntaires, les escoles, la coral...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet
MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona