Societat

Municipal

L'Abaceria es renova

El mercat gracienc perdrà parades però guanyarà un supermercat, una àrea per cooperatives i espais per a entitats del barri

La reforma costarà 25 milions d'euros i es preveu que arrenqui el 2018 i acabi el 2020

L'Abaceria es renovarà finalment, i ho farà en termes similars als de la resta de mercats històrics de Barcelona que han estat remodelats en l'última dècada. És a dir, amb menys parades, un supermercat i soterrani amb pàrquing i serveis. Però també amb característiques pròpies com ara una zona reservada a cooperativistes i espais per fer tallers i donar cabuda a entitats de la zona, aspectes amb els quals, segons va explicar el regidor de Gràcia, Eloi Badia, es busca potenciar el lligam del mercat amb aspectes idiosincràtics del barri. “Volem que el mercat sigui una plaça més del barri.” La reforma presentada ahir costarà 25 milions d'euros, i la previsió és tenir-la enllestida al llarg de 2020.

La remodelació s'ha fet esperar. Ja fa més d'un lustre que els paradistes hi anaven al darrere, com recordava ahir el seu portaveu, Jeroni Magrans, i quan semblava que els tocava el torn, el canvi de color polític a l'Ajuntament va propiciar nous dubtes sobre la intervenció. L'espera no ha sortit gratis. Del juny del 2010 al novembre del 2015, aquest mercat ha perdut 13.800 clients setmanals, és a dir, un 35%. Una decadència que s'ha traduït en una desertització de les parades. Se n'han tancat un 32% de les que hi ha dins el recinte i un 28% de les exteriors. En total, en queden 117: 93 de les quals, d'alimentació.

Amb la remodelació, com també és norma, les xifres es comprimeixen encara més: la nova Abaceria disposarà de 50 establiments interiors d'alimentació i 12 d'externs dedicats a altres productes. Però dels 3.900 m² de la planta a peu de carrer, també n'hi haurà 750 destinats a un supermercat i 350 per a cooperatives de productes ecològics, un dels factors diferencials d'aquesta reforma.

La intervenció comportarà que el recinte guanyi 9.500 m² repartits en tres noves plantes subterrànies i un entresolat que, a més de les oficines del mercat, inclourà una sala per fer tallers –de cuina, per exemple– i espais polivalents oberts a l'ús de les associacions del barri. Les plantes sota terra aplegaran els magatzems i els aparcaments dels comerciants, la zona de càrrega i descàrrega, un espai per al tractament de residus i un pàrquing amb 50 places per als clients..

El de l'Abaceria, nascut com un mercat a l'aire lliure a la plaça de la Revolució, es va instal·lar al seu emplaçament actual, a la Travessera de Gràcia, el 1892, on es va dir, successivament, mercat de Santa Isabel, de la Revolució i de l'Abaceria Central. La tardor del 2017, 125 anys després, es tornarà a traslladar. Aquest cop, de manera provisional i a una vela a la part alta del passeig de Sant Joan, entre els carrers Indústria i Sant Antoni Maria Claret. La previsió és que també l'any vinent es redacti el projecte arquitectònic, i que les obres arrenquin el 2018 i tinguin una durada d'entre 24 i 30 mesos.

LA XIFRA

95
per cent
dels 272 paradistes del mercat són els que dimarts van votar a favor de la reforma.

Una plataforma de distribució sostenible per al barri

El projecte de reforma pactat per l'Institut de Mercats i els paradistes preveu destinar la meitat dels 3.600 m² de la planta -3 a un centre de distribució urbana de mercaderies (CDU) que es vol que doni servei a bona part del districte de Gràcia. El model és el del pla pilot que es va implantar amb èxit fa dos anys a Ciutat Vella: es tracta que els camions o furgonetes descarreguin al CDU i des d'allà siguin vehicles més petits i sostenibles, com ara tricicles elèctrics, els que facin arribar les mercaderies a cadascun dels comerços del barri que els enviaments tinguin com a destinataris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia