Societat

Augmenten un 3,1% les llistes d'espera quirúrgiques

Salut atribueix l'increment al major nombre de proves diagnòstiques

Puja un 3,8% la quantitat d'operacions

Un total de 161.730 persones estan en llista d'espera per ser operades a Catalunya, cosa que suposa un augment del 3,1% respecte de les xifres del 31 de desembre del 2015. Segons les dades facilitades ahir pel Servei Català de la Salut (CatSalut), els hospitals públics catalans han fet durant el primer semestre d'aquest any prop de 185.000 intervencions quirúrgiques, un 3,8% més que el mateix període de l'any passat.

El director del CatSalut), David Elvira, i el subdirector, Josep Maria Argimon, van atribuir l'augment de les llistes d'espera a un increment del nombre de proves diagnòstiques, que s'han disparat un 24%, i de les primeres consultes externes, que ho han fet un 18,8%.

Elvira va remarcar que sense l'aprovació del pressupost ha estat impossible dur a terme el pla de xoc que el Departament de Salut s'havia proposat per reduir a la meitat el temps d'espera sense augmentar el nombre de pacients a la llista. El director del CatSalut va elogiar l'“esforç notable” que han fet els hospitals per millorar la gestió dels temps d'espera i va posar com a exemple que el percentatge de persones en les operacions amb un termini de referència ha disminuït un 32%, mentre que en les proves diagnòstiques s'ha reduït un 14,4% i en les consultes externes, un 35%.

L'augment més important ha estat en les intervencions per tumors, amb un increment del 16%, en què s'ha passat d'unes 10.300 a 12.000. També ha augmentat per sobre la mitjana el nombre d'intervencions cardíaques i de de pròtesi de genoll, mentre que han baixat un 0,1% les de pròtesi de maluc. Les intervencions més habituals han estat les de cataractes, amb més de 31.000. En total, les 27 intervencions amb temps garantit han augmentat un 5,1% (de 49.655 a 52.202). Les que tenen un temps de referència màxim han passat de 128.611 a 132.770, un 3,2% més.

Per reduir els temps de les llistes d'espera, Elvira va destacar que ja s'ha aplicat la primera fase per fer la informació més accessible, amb una publicació semestral dels resultats, informació oberta i desglossada sobre centres, tipus d'intervenció quirúrgica o prova diagnòstica, nombre de pacients i temps mitjà d'espera. A partir d'avui també es disposarà de dades sobre les consultes externes.

LA XIFRA

161.730
persones
estan en llista d'espera per a operacions quirúrgiques a Catalunya, segons el Servei Català de Salut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia